OGLASILI SE

NPS povodom verbalnog napada na Seada Đulića: Umjetnici ne smiju pristati na političke pritiske i ucjene

Zabrinjavajuće je lako od ovakvog incidenta u Mostaru skliznuti u mrak političke i ideološke cenzure, navedeno je u saopćenju

Sloboda umjetnika pokazuje istinski stepen slobode jednog društva. NPS

8.2.2024

Povodom verbalnog napada na Seada Đulića, umjetničkog direktora MTM-a, te cijelog slučaja povezanog s predstavom „Oslobođeni Mostar“ reditelja Zlatka Pakovića, oglasili su se iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

 Nužne borbe za istinu

- Osjećamo obavezu i potrebu da se oglasimo kao građani, umjetnici i rukovodioci Narodnog pozorišta Sarajevo. Umjetnost je pokretačka snaga jednog društva i kao takva ima obavezu da se bavi svim društvenim temama. 

Smatramo kako je potpuno neprihvatljivo da u umjetnosti postoje stvari koje se ne smiju otvarati i o kojima se ne smije govoriti. Sloboda umjetnika pokazuje istinski stepen slobode jednog društva – naveli su u saopćenju.

Savremeno pozorište, dodaju, ima obavezu da se bavi različitim društvenim simptomima, da proizvodi nova znanja i kritičke analize, naročito inicijative koje su sasvim sigurno nužne borbe za istinu, potom, da pruža otpor društvenim i socijalnim devijacijama, kritički promišlja i nudi drugačije, humanije i pravednije društvene odnose.

- Posebno subvencionirana pozorišta imaju etičku i društvenu obavezu da ostanu mjesta ozbiljnog dijaloga između umjetnika i publike. U tom dijalogu može biti neslaganja, ali ne smije biti agresije i nasilja. Zabrinjavajuće je lako od ovakvog incidenta u Mostaru skliznuti u mrak političke i ideološke cenzure.

Trajne posljedice

Ukoliko se svaki ovakav pokušaj ušutkivanja umjetnosti ne prepozna i na njega ne reaguje na vrijeme, posljedice mogu biti trajne i nepopravljive. U historiji pozorišta sloboda se osvajala, njegovala i čuvala, nije nam nikada bila data zauvijek.

Umjetnici ne smiju pristati na političke pritiske, ucjene i agresivnost koju sve više prepoznajemo kao društvenu tendenciju kojoj se mora odlučno reći sa svih bosanskohercegovačkih pozornica da neće proći – naveli su u saopćenju Vedrana Božinović, glumica, dramaturginja i umjetnička direktorica Drame NPS, Leo Šarić, operni solista, umjetnički direktor Opere NPS i Dino Mustafić, reditelj, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.