KOLUMNE

Intelektualac s petljom

Filip David

A. H.

19.9.2014

Filip David, ugledni beogradski pisac, osnivač Beogradskog kruga, iz koga je svojevremeno glasno i bez straha upozorio na zlo režima Slobodana Miloševića, ljudskom i intelektualnom hrabrošću ponovo upozorava na stanje u koje narode Balkana, ali i Evrope, uvlače njihovi lideri.

Ne krije David da smo ponovo u zoni Hladnog rata, da se na Balkanu stvara takozvana ravnoteža straha i da veliki Putin, preko malog Milorada Dodika, svoje interese želi prebiti i preko leđa BiH.

Javna promišljanja Davida, počevši od vremena kada je, devedesetih godina, upozoravao na pošast zvanu Milošević, pisao o patnji Sarajeva, zgražavao se nad licemjerjem Borisa Tadića, banjalučke proslave Dana RS gledao kao „zlokobne“, pa do ovih najsvježijih, redovno su bila glas istine koji se mora uvažiti i primiti s velikom ozbiljnošću.  

Filip David nije intelektualac za jednokratnu upotrebu, kakvih su puni ovdašnji, takozvani  intelektualni krugovi, nakrcani po akademijama nauka formiranim na političkoj matrici režima koji je na vlasti. On je intelektualac s petljom, a ne s partijskom značkom u reveru. I zato mu treba vjerovati!

Filip David rođen je 1940. godine u Kragujevcu. Po zanimanju je pisac i jedan od utemeljitelja nezavisne književne asocijacije Srbije - Forum pisaca. Bio je dugogodišnji urednik dramskog programa Televizije Beograd.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.