KOLUMNE

Prvi među krivima

Nermin Nikšić

A. Du.

6.1.2015

Bilo bi preoštro tvrditi da je Nermin Nikšić, još aktuelni premijer FBiH, jedini krivac za tragične posljedice kojima bh. javnost svjedoči u Barama kod Kaknja. Ali, on je zasigurno prvi čovjek kojeg treba pozvati na odgovornost za sve ono što su federalne vlasti, s njim na čelu, od majskih poplava do danas trebale, a nisu uradile.

Spisak onoga što nije urađeno na tome da se adekvatno preveniraju poplave i klizišta te dosljedno radi na sanaciji njihovih posljedica je ogroman, i u najvećem dijelu u nadležnosti je upravo Vlade SDA – SDP, kojom Nikšić rukovodi.

Dovoljno je, naime, samo podsjetiti na milione koje je Nikšićeva vlada uzimala od Civilne zaštite kako bi krpila budžetske rupe, umjesto da ta sredstva služe za prevenciju, zatim na cirkus u vezi s intervencijom robnih rezervi, te u konačnici na farsu s osnivanjem Federalnog fonda za poplavljena područja.

Sve sami neuspjesi, a među njima su i politički, odnosno državnički autogolovi onih zvaničnika koji su se odlučili da konstruktivne kritike međunarodnih zvaničnika u našoj državi dočekaju na nož. Nikšić je, inače, tu bio jedan od najglasnijih. Aferim,

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.