KOLUMNE

Predvodnik radničke borbe

Sakib Kopić

A. H.

14.2.2015

Nema veće istine u zemlji od one da je nezadovoljnim građanima vlast suprotstavila policiju, da bi, čuvajući njihove fotelje, pendrecima ušutkala njihovo nezadovoljstvo.

To je, po ko zna koji put, ponovio predsjednik Sindikata solidarnosti Sakib Kopić, reagirajući na incident pred Skupštinom TK, gdje je u naguravanju s policijom povrijeđena radnica Tvornice obuće „Aida“.

Na svojim leđima je osjetio Kopić, kao i mnoge njegove sindikalne kolege koje već petnaestak godina u Tuzli predvode proteste radničkog nezadovoljstva, kako udara vlast. Bezbroj puta, direktno s protesta na kojima je s megafonom u ruci prozivao krivce za uništenu tuzlansku privredu, završavao je u policiji, na sudovima, plaćao kazne te bio prozivan, etiketiran, omalovažavan.

Osnivanjem Sindikata solidarnosti, na čijem čelu je Sakib Kopić, takozvani državni sindikalisti koji su godinama aplaudirali vlasti, osjetili su se ugroženima. Imaju i razloga jer stanje u kojem se trenutno nalaze deseci hiljada radnika u zemlji, bez uvezanog radnog staža i neisplaćenih plaća, direktna je posljedica njihovog nerada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.