Čuvar Bosne srebrene

Fra Željko Brkić

A. Dž.
21.02.2015 07:48

Svećenik Franjevačke provincije Bosne srebrene fra Željko Brkić, uz kolege iz Samostana Kraljeva Sutjeska, primjer je autentičnih bosanskih franjevaca, čuvara Bosne srebrene, a s njom i Bosne i Hercegovine.

U turbulentnom periodu kraja 20. i početka 21. stoljeća franjevci su u srednjoj Bosni bili i ostali uz svoj narod, katolike, Hrvate. Posebno se ističu oni na području Kraljeve Sutjeske, gdje ih je većina ostala u svojim domovima.  

Brkić je, kao ekonom samostana i župni vikar, s kolegama fra Zoranom Jakovićem, gvardijanom i župnikom, fra Stjepanom Duvnjakom, kustosom muzeja i knjižnice, te penzionisanim fratrom Bernardinom Matićem, istinski čuvar povijesti i osobenosti zajedničkog života u Bosni.

Da su franjevci mnogo više od vjerskih službenika, pokazao je slučaj dvoje nemoćnih staraca Nikole Crepulje i Marice Krstić, koje je brutalni pljačkaš teško povrijedio u aprilu prošle godine. Do posljednjeg dana njihovog života franjevci su se brinuli o njima. A posebnu priču zaslužuje pozitivan odnos i suživot franjevaca s nekatoličkim stanovništvom.  

Kada su operativne informacije ukazale da njihovom samostanu prijeti pljačka, fra Željko Brkić i kolege nisu širili lažne informacije, već su, naprotiv, smirivali strasti, ukazujući na dugotrajnost postojanja onoga što oni predstavljaju, štite, znače.

Fra Željko Brkić rođen je 1. januara 1975. godine u Kaknju, gdje se i školovao. Ranije je  obavljao dužnosti kapelana, vikara i vjerskog službenika u Livnu, Vijaci kod Vareša i Varešu, a u svojoj Kraljevoj Sutjesci je od avgusta 2012.

 

NA VRH