KOLUMNE

Mjera ljudskosti

Ličnost dana Mitropolit Mihailo

E. H.

12.7.2016

U danima kada se cijeli civilizirani svijet prisjeća stradanja nevinih Bošnjaka, koji su na mučki način pobijeni u genocidu u Srebrenici, tračak nade za budućnost našeg regiona dolazi iz Crne Gore.

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo nekoliko dana prije obilježavanja 21. godišnjice srebreničkog genocida uputio je pismo Organizacionom odboru za obilježavanje. Mitropolit Mihailo u svom pismu naveo je da svima koji poriču genocid moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlu koje se dogodilo prije 21 godinu. Naveo je da je to bio juriš na Bosnu kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, neovisno o njihovoj vjeri.

Mitropolit Mihailo i ranije je svojim izjavama poticao na pomirenje i suživot na prostoru Balkana, a ovim pismom još je jednom postavio prag ili mjeru ljudskosti koje bi se svi u regionu, ali i šire, trebali pridržavati. Mitropolit Mihailo poručio je preživjelim Srebreničanima, kao i svim Bosancima i Hercegovcima: "U ime ljudskosti, mira i ljubavi oprostite, ali nikad ne zaboravite.“

Poručio je da svi na ovom prostoru na svojim plećima nosimo breme zla te da trebamo moliti Boga da se više nikada ne ponovi takav genocid, kakav savremeni svijet nije vidio od Drugog svjetskog rata.

Mitropolit Mihailo i ranije se nalazio na udaru, kako kaže, rulje koju vode srpski popovi. Onaj radikalno nastrojeni dio naših istočnih susjeda zamjerio je mitropolitu komentare na presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću, a posebno izjavu da je „Allah jedan, a Muhamed, a. s., njegov poslanik".

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.