LIČNOST DANA

Naša baronesa

Avaz.ba

22.6.2018

Arminka Helić, britanska političarka i baronesa, svoju karijeru, ali i život posvetila je borbi protiv nasilja nad ženama i muškarcima u ratnim i postratnim uvjetima. 

Ova Bosanka, rođena u Gračanici, otišla je početkom rata kao izbjeglica u Britaniju i prihvatila svoju poziciju hrabro i odlučno. Završila je prestižne škole, diplomirala na Oksfordu, uspjela dobiti doživotnu plemićku titulu od engleske kraljice i pokazati kako izbjeglištvo može biti početak ili kraj. Za nju je bilo prilika koju je zgrabila i iskoristila na dobrobit zajednice kojoj danas pripada, ali i one iz koje je potekla.

Samozatajna Bosanka ne voli se pojavljivati u medijima, ne komentira navode koji joj često isporučuju da je jedna od najutjecajnijih žena u britanskoj politici, da je baš ona zaslužna što se Bosna i Hercegovina nalazi na agendi britanske politike, da je upravo zahvaljujući njoj čuvena Anđelina Đoli pokazala zanimanje za BiH, posebno za Srebrenicu.

Baronesa Helić neće ni potvrditi ni demantirati. Jednostavno, ona samo radi svoj posao, hrabro kroči u misije gdje su ljudska prava svedena na minimum, gdje kroz djelovanje snažnih vlada, a britanska je među njima, ljudima u nevolji, poslije ratova i kataklizmi, može pružiti pomoć.

Otvoreno govori o BiH, vjeruje u njenu mladu generaciju, ali nije spremna da iz daleka pametuje, daje savjete i pokroviteljski nas tapše po glavi.

Tako to rade pametne političarke. Baronese!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.