LIČNOST DANA

Najbolji odgovor

Dorfer: EUFOR nastavlja sa svojim poslom

S. D.

30.6.2018

Generalmajor Martin Dorfer, komandant EUFOR-a u BiH, iako je na ovoj dužnosti tek nešto više od dva mjeseca, suočio se s brojnim optužbama iz manjeg bh. entiteta o ulozi vojnika iz Velike Britanije koji će kao pojačanje doći u misiju na čijem je on čelu.  

No, istovremeno je ovaj Austrijanac pokazao da zna i kako se nositi sa bh. političarima koji, u pokušaju da skrenu pažnju sa svog nerada i nesposobnosti, krivce traže uvijek u drugima, a u nedostatku „domaćih neprijatelja“, onda ih traže u međunarodnim snagama.

Očigledno je da je EUFOR pogrešna adresa na koju se namjerio Milorad Dodik, predsjednik RS, u potrazi za novim neprijateljima.

No, generalmajor Dorfer nije dozvolio da ga bilo ko uvlači u izbornu kampanju u našoj zemlji. Ali, jeste svojim izjavama za „Avaz“ demantirao najteže optužbe na račun misije kojom rukovodi i njegovih vojnika, poručujući jasno svima koji to pokušavaju da EUFOR ima pametnija i preča posla.

A to je, kako je kazao i Dorfer, osiguranje stabilnog okruženja u BiH i daljnje napredovanje ove zemlje na putu ka sigurnoj i stabilnoj evropskoj budućnosti. Upravo sve ono što EUFOR i radi od 2004. godine, pri čemu su u fokusu naročito interesi građana BiH, na koje su političari potpuno zaboravili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.