REGION

Slovenija i Hrvatska pod snijegom: Ne pomišljajte krenuti na put bez velike nužde

Printscreen sa HAK-a

Piše: Avaz.ba

2.2.2018

Hrvatsku i Sloveniju zahvatila velika promjena vremena ( Screenshot). Hrvatsku i Sloveniju zahvatila velika promjena vremena ( Screenshot)

Hrvatsku i Sloveniju zadesila velika promjena vremena (Foto: Screenshot)

Sloveniju i Hrvatsku  danas je zahvatio hladni talas praćen jakim snježnim padavinama, koje će se, prema prognozama meteorologa, nastaviti i sutra. U velikim dijelovima Hrvatske u petak je počeo padati snijeg. U Gorskom kotaru, Lici i dijelovima sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske već pada gusti snijeg, zbog čega povremeno dolazi i do problema u saobraćaju. 

Na autocesti A-6, prema Zagrebu, zbog snijega se vozi otežano, jednom trakom, a iz Hrvatskog autokluba upozoravaju vozače na oprez u saobraćaju zbog mokrih i klizavih puteva u Istri, sjevernom Primorju, Lici i Dalmaciji, dok u Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pada susnježica.

Snijeg pada u Međimurju i Zagorju, padao je u Varaždinu, Bednji i na Sljemenu, a pahulje su zabijeljele i Karlovac i Zagreb. Tokom dana očekuje se još više padavina. 

Uz snijeg, dodatne probleme stvara i magla, koja mjestimično na cestama dodatno smanjuje vidljivost.

U saobraćajnom i informativnom centru upozoravaju da zbog obilnog snijega očekuju saobraćajne nesreće, vrlo usporeno odvijanje saobraćaja, zagušenje na putevima. Oni savjetuju vozače da ne idu na cestu bez velike potrebe.

Visina snijega u najvišim dijelovima Slovenije mogla bi iznositi do 40 centimetara, a u centralnom dijelu zemlje oko 25 centimetara, javila je Agencija za životnu sredinu Slovenije. 

Ceste u našoj zemlji su  mokre, a iz BIHAMK-a upozoravaju na učestale odrone, kao i na povremene jače udare vjetra. Magla smanjuje vidljivost na dionicama u jugoistočnim krajevima naše zemlje.

Ako krećete na putovanje u Hrvatsku ili prolazite kroz našu susjednu zemlju pogledajte više info LINKU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.