PLJUŠTE OSTAVKE

Pobuna zbog Praljka: Dodjela novinarske nagrade uzburkala javnost u Hrvatskoj

Blic

11.5.2018

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković podnio je ostavku na tu dužnost.

Leković je ostavku podnio nakon što je 11 od 16 dobitnika nagrada tog društva vratilo priznanja u znak protesta protiv ovogodišnje dodjele za televizijsko novinarsko Ivani Petrović s Nove TV zbog pristrasnog izvještavanja o samoubistvu generala Slobodana Praljka u Hagu za vrijeme izricanja presude.

Ocjenjivački odbor je saopćio da je odluku o godišnjoj nagradi Ivani Petrović donio u legitimnoj proceduri, većinom glasova i HND je dužan to da poštuju.

Dobitnici nagrada su ranije u zajedničkoj izjavi naveli da je nagrada dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata.

Ne ulazeći, kako su naveli, u stil novinarke niti pravo na emotivan pristup, oni osporavaju to što je struka kao primjer izvrsnosti nagradila "proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj".

Navode i da izvještavanje "koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo".

Leković je ostavku dao nakon što su ostavku na njegov poziv odbili dati potpredsjednici HND-a Denis Romac i Slavica Lukić

Zaključak je da od HND očekuju da odluku o dodjeli nagrade Petrović proceduralno ospori, a pravila izbora poboljša.

Nagrade su vratili Ivan Kralj (tri nagrade), Drago Pilsel, Zinka Bardić i Ernest Marinković (po dvije nagrade), te Boris Pavelić, Ana Benačić, Hrvoje Šimičević, Ljubica Letinić, Ivica Grčar, Vojislav Mažočo i Jerko Bakotin.

Drago Pilsel je izjavio da će pokušati proceduralno da ospori nagradu tako što će pokrenuti postupak pred Vijećem časti protiv Ivane Petrović.

Pravilnik o nagradama navodi da osoba koju je kaznilo Vijeće časti ne može dobiti nagradu, pri čemu je Pilsel rekao da u tom slučaju postoji pitanje retroaktivnosti.

Pilsel će zatražiti i od Izvršnog odbora HND-a da analizira njeno izvještavanje iz Haga za koje je nagrađena kao i sam prijedlog da ju se nagradi, da razmotri postoji li prostor da se nagrada proceduralno ospori, a glavno je pitanje za Pilsela može li nagrađeni rad Ivane Petrović biti primjer izvrsnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.