REGION

Planinare na Velebitu zahvatila oluja, spašeni u dramatičnoj akciji

Oko 2 sata spasioci iz HGSS-a pronašli su promrzle planinare

HGSS

Avaz.ba

27.8.2018

Sinoć u 21.30 sati HGSS - stanica Gospić zaprimila je poziv od dvoje planinara s područja srednjeg Velebita u blizini vrhova Šatorina i Matijević brijeg.

Planinare je nakon višesatnog hodanja zahvatilo olujno nevrijeme koje nije posustajalo. Obilna kiša, orkanski vjetar, niska naoblaka i noć bili su razlozi zbog kojih su planinari skrenuli s označene staze i, pokušavajući vratiti se na stazu, potpuno izgubili orijentaciju u prostoru. Potpuno mokri, iscrpljeni i pothlađeni, planinari su teško mogli pobliže opisati lokaciju gdje se nalaze. 

HGSS

Situacija je zahtijevala brzu reakciju spasilaca pa je tako interventni tim odmah po dojavi izašao na teren i po vrlo teškim vremenskim uvjetima, uz gotovo nikakvu vidljivost, u 2 sata pronašao izgubljene planinare.

HGSS

Uslijedilo je brzo zbrinjavanje, utopljavanje i izlazak prema planinarskom skloništu Ograđenica u blizini Matijević brijega. Zbog pothlađenosti planinari su se kretali vrlo otežano i sporo, ali to je ujedno bio i način da bi održali tjelesnu temperaturu. U 3.30 sati spasioci su planinare doveli do planinarskog skloništa, gdje ih je dočekala vatra, te su im pruženi potrebni uvjeti i mogućnost za odmor.

Spasiocima je trebalo još nekoliko sati do povratka u svoj topli dom, saopćeno je iz HGSS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.