REGION

Specijalna policija Kosova se povukla iz Gazivoda

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca

Telegraf.rs

Agencije

29.9.2018

14.57

Pripadnici kosovske policijske službe povukli su se sa jezera Gazivode, izjavio je Srni predsjednik općine Zubin Potok Stevan Vulović.

Kako je rekao, došli su u konvoju od pet vozila, a bio je prisutan i Hašim Tači, predsjednik Kosova.

On je naveo da su se kosovske policijske snage povukle prije pola sata i da su otišli prema Kosovskoj Mitrovici. 

Vulović je istakao da su uspjeli da situaciju drže pod kontrolom, ali da od rukovodstva Srbije očekuju da poduzme mjere kako se ovakve situacije više ne bi ponavljale.

Prema njegovim riječima, situacija se smirila, ali je narod i dalje na ulici zbog straha da pripadnici ROSU jedinice mogu preduzeti akciju potpunog preuzimanja brane Gazivode. 


13.04 

Specijalna jedinica policije Kosova (ROSU) "zauzela" je danas vještačko jezero i Hidrocentralu "Gazivode", pišu srbijanski mediji.

Prema prvim i nezvaničnim informacijama, akciju je izvelo 60 naoružanih specijalaca. 



U međuvremenu je stigla i izjava potpredsjednika Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

- Povodom napada Albanaca na sjever Kosova i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično djelo, naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti. Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i poduzet će sve mjere koje država bude naložila - kazao je Stefanović. 

Specijalci su zauzeli Centar za razvoj ekologije i sporta u kojem se nalazi i Crveni križ, a koji je nedavno posjetio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako prenose mediji, Vučić je naredio stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.

Naredba je prenijeta načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

No, Besim Hoti, zamjenik komandanta policije Kosova za sjever, u izjavi za Radio Slobodna Evropa je odbacio tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju vještačkog jezera i Hidrocentrale "Gazivode", kao i o navodnim hapšenjima.

On je kazao da je u tom djelu samo u toku "jedna posjeta", ali je dodao da za sada ne posjeduje više informacija.

I glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso (Vincenzo Grasso) izjavio da ta misija nema informacija o tome da su pripadnici kosovskih specijalnih jedinica ROSU ušli na sjever Kosova. Dodao je da se vrši provjera takvih informacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.