HRVATSKA

Detalji tragedije u kojoj je poginuo huligan iz Splita: Halucinirao i pobjegao prijateljima

Nakon što je krenuo iz Zagreba Firić je pod uticajem narkotika "doživio napad"

Screenshot

Avaz.ba

25.10.2018

Ante Firić, huligan iz Splita koji je hapšen na 156. derbiju zbog izazivanja nereda na južnoj tribini, poginuo je jer je u, navodnom, nervnom rastrojstvu zbog uticaja narkotika odlučio da pobjegne prijateljima kako bi trčao auto-putem.

Naime, kako saznaje Blic, istraga smrti Firića, ukazala je na to da nije bilo krivičnog djela, niti da ga je neko namjerno izbacio iz kola sa ciljem da ga ubije.

Prema informacijama koje ima Blic, kobne večeri Firić je bio sa prijateljima sa kojima je krenuo put Osjeka kako bi kupio automobil.

Međutim, ubrzo pošto je krenuo iz Zagreba Firić je pod uticajem narkotika "doživio napad".

- Histerisao je, žalio se na to da mu trnu ruke. Izgledalo je kao da je u nervnom rastrojstvu i da ima halucinacije. Njegovo stanje bilo je potpuno dramatično, a Firić nije mogao da se smiri. Stali su na benzinsku stanicu, a on je nastavio sa dramom. Ubrzo je pozvana policija - kaže izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Policiju je pozvao jedan od Firićevih saputnika dok su bili na benzinskoj pumpi. On je policiju pozvao u 4:15 ujutru jer je "Firić postao nasilan".

- Ne može se s njim izaći na kraj - rekao je poznanik.

Međutim, prema riječima sagovornika Blica, kada je policija stigla Firić se primirio.

- On je legitimisan i utvđeno je da nema razloga da se privodi. Međutim, odmah pošto su policajci otišli on je nastavio sa dramom. Imao je priviđanja i samo je otrčao. Počeo da trči auto-putem - kaže izvor "Blica".

S Firićem su tada bili njegov poznanik D. P. iz Splita i još jedan muškarac iz Zagreba. D. P. je takođe više puta evidentiran zbog istih djela kao i Firić, a riječ je o više učestvovanja u tučama i nasilničkom ponašanju.

Ubrzo pošto je počeo da trči i pretrčava auto-put na njega su naletjeli automobili. Čak tri vozila pregazilo je ovog muškarca i on je na mjestu ostao mrtav.

Firić je javnosti najpoznatiji kao jedan od učesnika velike tuče na utakmici Crvene zvezde i Partizana prošle godine za koju je dobio šest mjeseci zatvora. Od šestorice Splićana koji su se zatekli na derbiju, Firić je najteže prošao, te je u tuči zadobio nagnječenje mozga, zbog čega je bio hospitalizovan u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA). Osim Firića, tada su uhapšeni i splitski MMA borci Jakov Podrug i Damir Tovarović, a svi su nakon izdržanih zatvorskih kazni dobili petogodišnju zabranu ulaska u Srbiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.