SKOPLJE

Riker pozvao Kosovo da ukine tarife na robu iz BiH i Srbije

Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu našim bilateralnim odnosima, koje izuzetno cijenimo

S. N.

4.3.2019

Filip Riker (Philip Reeker), koji će od 18. marta biti vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, pozvao je Kosovo da ukine tarife na robu iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Tokom boravka u Skoplju, gdje je prisustvovao seminaru o zapadnom Balkanu u organizaciji evropske sekcije Mašalovog plana, on je zatražio od Beograda da se fokusira na strateški interes „umjesto što je agresivan u odbacivanju Kosova“.

Kako su prenijeli makedonski mediji, Riker je rekao da Kosovo i Srbija „riskiraju da potroše najbolju šansu u jednoj generaciji“ i riješe stari spor. Dodao je i da SAD ponovo pozivaju Beograd i Prištinu da odstrane barijere u pregovorima i omoguće daljnji napredak dijaloga.

- Dio toga treba biti i odluka Kosova da ukine tarife za robu iz Srbije i BiH - rekao je on i dodao da je to pitanje "narušilo odnose Kosova i SAD".

Riker je podsjetio Prištinu da su SAD bile uz njih u puno navrata.

- Ali ovog puta smo došli sa zahtjevom. SAD, vaš možda najbliži strateški partner i prijatelj, vjeruju da je postizanje dogovora sa Srbijom jedini put za Kosovo. Problem je to što se Kosovo ne može vratiti pregovorima sa Srbijom ako ne ukine tarife. Žalosno je i iznenađujuće da SAD još imaju ozbiljno nerazumijevanje s Vladom u Prištini u vezi s tim pitanjem.

Plašim se da je pozicija Kosova napravila štetu našim bilateralnim odnosima, koje izuzetno cijenimo. Kosovo ne gubi ništa pregovorima, ali rizikuje sve ako ne pregovara - poručio je.

Riker je precizirao i da SAD traže privremeno ograničavanje tarifa da bi se vidjelo šta se može postići za pregovaračkim stolom.

Obraćajući se Srbiji, on je pozvao Beograd da se fokusira na strateški interes „umjesto da bude agresivan u odbacivanju Kosova“.

- Kampanjom podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiraju njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama kao što je INTERPOL, Beograd je narušio atmosferu kompromisa i napretka u dogovoru koji mu treba osigurati evropsku budućnost - stav je Rikera.

Govoreći dalje, naglasio je i da međunarodna zajednica nema gotovo rješenje niti ga nudi, a pogotovo neće nametati ništa ni Srbiji ni Kosovu. No, vodit će računa o međunarodnom pravu i standardima.

- Mi ćemo ozbiljno razmotriti dogovor za koji obje strane vjeruju da ispunjava ove uvjete - rekao je Riker.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.