SKANDAL

Grlić Radman: Diplomatkinja je učinila tešku povredu službene dužnosti

Diplomati od stupanja na dužnost nemaju privatni život, utvrdit će se naknadno gdje je sistem zakazao

Gordan Grlić Radman. Agencije

N. Če. / Avaz.ba

19.8.2019

U vezi sa situacijom suspendirane prve sekretarke Ambasade Hrvatske u Berlinu Elizabete Mađarević oglasio se i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. On je na konferenciji za novinare istaknuo kako Mađarević očekuju primjerene sankcije.

- Utvrđene su činjenice koje nepobitno ukazuju na tešku povredu službene dužnosti - rekao je ministar Grlić Radman.

On je dodao da se čeka postupak te da od Službenog suda očekuju primjerene sankcije.

- Kolegica je opozvana, njoj se mandat prekida. Od trenutka kada počinje taj postupak, ona je pod suspenzijom - rekao je ministar.

Istaknuo je kako je danas u službenu posjetu primio njemačkog ambasadora s kojim se na kraju razgovora kratko osvrnuo na natpise medija o diplomatkinji Mađarević.

- Niti jedan diplomata od trenutka kad je u predodređenoj zemlji nema više privatni život. Njenim djelovanjem je donesena šteta Hrvatskoj i narušen je njen vlastiti ugled - dodao je ministar.

Kazao je da nije riječ o hakovanju njenog profila.

- To ćemo još sve provjeriti i žalim što prije nisam znao za komentare diplomatkinje jer ne toleriram takve stvari - rekao je ministar Grlić Radman.

- Ona je prošla konkurs, sistem digitalizacije ju je postavio na to radno mjesto. Kolegica je došla na upražnjeno mjesto kolege koji je otišao u penziju - kazao je Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.