REGION

Mihajlović: Logično bi bilo da se i BiH i Crna Gora pridruže "malom Šengenu"

Turska ima pet puta veći BDP od cijelog regiona i zbog toga velike investicije odlaze tamo

Zorana Mihajlović. Avaz

Srna

27.9.2019

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da umrežavanje zemalja regiona ili "mali Šengen" nema alternativu i da je od vitalnog značaja za građane inicijativa predsjednika Aleksandra Vučića da Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija imaju strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja, te da bi bilo logično da se tome pridruže BiH i Crna Gora.

- Problemi kroz koje smo svi prolazili upravo kroz ekonomsko povezivanje mogu da budu prevaziđeni. Prvi korak u tom pravcu mogao bi da bude formiranje regionalne mreže punjača za električna vozila, kao i jedinstvena naplata putarine na autoputevima. To može da se uvede već sljedeće godine - rekla je Mihajlović.

Prema njenim riječima, ukoliko bi realizirali samo neke od ovih instrumenata, to bi moglo da dovede do privrednog rasta od tri do četiri posto.

- Što se budemo više udruživali, bit ćemo jači i snažniji da bi građani živjeli bolje jer isključivi cilj je bolji život građana, da ljudi ostanu da ovdje žive - naglasila je Mihajlović.

Prema njenim riječima, inicijativa koju je pokrenuo predsjednik Srbije prije svega se odnosi na to da zemlje regiona moraju da se udružuju prvenstveno ekonomski, jer su veoma male pojedinačno da bi mogle da utječu na globalne ekonomske tokove.

Mihajlović, koja je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, rekla je da umrežavanje regiona nema alternativu i da tu nije riječ o stvaranju neke nove Jugoslavije ili velikog Balkana, već o primjeni čiste ekonomske logike.

Ukupan BDP Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije je 80 milijardi dolara, sa Crnom Gorom i BiH to je oko 100 milijardi dolara, što je manje nego BDP Francuske - rekla je ona.  

Prema njenim riječima, Turska ima pet puta veći BDP od cijelog regiona i zbog toga velike investicije odlaze tamo.

Komentirajući izjavu predsjednika Privredne komore Sjeverne Makedonije Branka Azeskog da Vučićevu ideju o "malom Šengenu" treba odmah realizirati, Mihajlović je podsjetila da Srbija ima dobar geostrateški položaj.

- Sa Sjevernom Makedonijom već smo pokrenuli integriran granični prijelaz, što je veoma važno za izlazak Srbije ka Grčkoj i ka albanskim lukama. Iako smo najrazvijeniji u regionu, to ne znači da treba da budemo zatvoreni - navela je ona.

Ona je istakla da je prvi korak dolazak predsjednika Sjeverne Makedonije i Albanije u oktobru u Beograd kod Vučića, te da je logično da se uključe i Crna Gora i BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.