REGION

Od 1. decembra u Srbiji na snagu stupa novi krivični zakon: Više ništa neće biti isto

Predloženo je i pooštravanje kazni za zlostavljanje i mučenje

Srbija: Doživotna kazna za ubice i silovatelje. Ilustracija

J. A. / Avaz.ba

5.10.2019

Od 1. decembra u Srbiji na snagu stupa novi zakon koji predviđa dvije novine – prva je uvođenje kazne doživotnog zatvora sa mogućnošću uvjetnog otpusta poslije 27 godina izdržane kazne, a zatim i doživotnog zatvora bez uvjetnog otpusta za najsvirepija krivična djela. 

Predloženo je i pooštravanje kazni za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poreznu utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, nasilničko ponašanje.

Doživotna kazna ubuduće će se izricati i osuđenima za ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih djela, genocid, zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika, terorizam… 

Izmjenama se predviđa da osuđeni na doživotni zatvor za teško ubistvo, silovanje i obljubu nad nemoćnom osobom ili djetetom i obljubom zloupotrebom položaja, sa smrtnim ishodom, gube pravo na uvjetni otpust. Ostali doživotno osuđeni moći će tražizi uvjetni izlazak poslije 27 godina provedenih iza rešetaka.

Izmjene KZ-a propisuju i strožije kazne za krivične povratnike – institut „tri udarca“, koji je predložio MUP, po uzoru na američki sistem. Predloženo je i pooštravanje kazni za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poreznu utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje, nasilničko ponašanje… 

Doživotna robija neće se moći izreći onima koji su u vrijeme izvršenja krivičnog djela bili mlađi od 21 godine, kao ni u situacijama kada postoji osnov za ublažavanje ili čak za oslobođenje od kazne (prekoračenje granica nužne odbrane, bitno smanjena uračunljivost, dobrovoljno odustajanje).

Prema novom zakonu, ubice, koje su osuđene prije stupanja novog zakona na snagu, ne mogu retroaktivno podlijegati tim propisima. Radnu grupu za izradu izmjena i dopuna KZ-a, osim predstavnika ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i zdravlja, činili su i sudije, tužioci, advokati, predstavnici svih relevantnih institucija, kriminoloških instituta, kao i predstavnici strukovnih udruženja i nevladinih organizacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.