DONESENA ODLUKA

Crna Gora legalizirala istospolne brakove

Protiv njegova usvajanja bio je i veći dio oporbe

Usvojen novi zakon. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

2.7.2020

Zastupnici dijela vladajuće koalicije u Crnoj Gori podržani od strane oporbenih SDP-a i DEMOS-a usvojili su u srijedu zakon o istospolnom partnerstvu, za čije je usvajanje bio potreban 41 glas od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu. Taj zakon nisu podržala četiri zastupnika manjinskih stranaka, Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Albanske FORCE, koji uz Demokratsku partiju socijalista i Socijaldemokrate čine vladajuću koaliciju u Crnoj Gori. 

Protiv njegova usvajanja bio je i veći dio oporbe. Usvojeni zakon predviđa da istospolni partneri mogu sklapati brak, da nasljeđuju jedni druge, da imaju zajedničku imovinu, pravo na mirovinu i socijalno osiguranje, posjete u bolnicama, da zajedno brinu o djeci, ali i obavezu da se brinu o djetetu svog partnera ako nema bliže porodice. Prijedlog na sadrži izričitu odredbu da mogu usvajati djecu, no dozvoljava zajedničku brigu o djeci jednog/e od partnera/ica.

Pozdravili usvajanje zakona. Ilustracija

LGBTIQ organizacije u Crnoj Gori usvajanje zakona o životnom partnerstvu istospolnih osoba označili su kao njihovu veliku pobjedu navodeći da je napravljen historijski korak u borbi za ljudska prava LGBT osoba u Crnoj Gori.

- Ovo je nesaglediv pomak naprijed za crnogorsko društvo, na naročitu radost naše cjelokupne zajednice - saopćeno je iz LGBTI Foruma progres .

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Twitteru je napisao da je usvajanje zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola potvrda da crnogorsko društvo sazrijeva, te da je to još jedan korak Crne Gore ka društvu najrazvijenih demokracija svijeta.

- Potvrda da kao društvo sazrijevamo, prihvaćamo i živimo različitosti! Rođeni slobodni i jednaki u dostojanstvu i pravima! - naveo je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.