DOLIJALI PREVARANTI

FBI u akciji u Srbiji: Uhapšena kriminalna grupa koja je ukrala više od 70 miliona dolara

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje. Ilustracija

Avaz.ba

24.7.2020

U saradnji nadležnih pravosudnih organa Srbije i američkog Federalnog Istražnog Biroa (FBI) danas je po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal na 16 lokacija izvršen pretres stanova i uhapšeno 11 osoba, državljana Srbije, Crne Gore, Australije i Filipina.

Svim uhapšenima je određeno zadržavanje, nakon čega će biti saslušani u postupku međunarodne pravne pomoći koju Srbija pruža pravosudnim organima Sjedinjenih Američkih Država, saopćilo je srbijansko Tužilaštvo za organizovani kriminal, prenosi Ekspres.net.

Za uhapšene se sumnja da su kao organizovana kriminalna grupa od 2011. godine do danas učestvovali u stvaranju, promovisanju i organizaciji najmanje 16 lažnih investicionih platformi koristeći se internetom i online web-stranicama, čime su pribavili protivpravnu imovinsku korist od više od 70 miliona dolara.


Pravili lažne investicione platforme. Ilustracija

Ova grupa je pronalazila investitore širom svijeta, uključujući i one u okrugu države Teksas, koji su investirali u lažne investicione platforme za binarne opcije, gdje su pripadnici grupe stvarali lažne trgovinske transakcije, lažne potvrde o podizanju novca kao i lažne potvrde o prebacivanju novca, navodi tužilaštvo.

Nakon toga grupa je po nalogu organizatora zatvarala platfome i ponovo otvarala nove sa istim metodom rada. Na ovaj način postoji osnovana sumnja da su organizator i pripadnici ove grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više od 70 miliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.