VOJNA INDUSTRIJA

Vučić: Srbija je po tenkovima najsnažnija u regionu, ali ne želimo se takmičiti

On je danas obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici i prisustvovao prikazu sposobnosti modernizovanog sistema "Oganj"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: Obišao bataljon. Instagram

Avaz.ba

26.7.2020


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija uložiti ogroman novac u vojnu industriju, ali da ne želi da učestvuje u bilo kakvoj trci u naoružanju.

On je danas obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici i prisustvovao prikazu sposobnosti modernizovanog sistema "Oganj".

Iako je prvobitno rekao da se ne želi natjecati u naoružanju, Vučić je istakao da je Srbija po tenkovima ubjedljivo najsnažnija u regionu.

On je dodao i da je izuzetno snažna u raketnoj artiljeriji, kao i da će u ratnom vazduhoplovstvu razvijati bombardere i lovce, ali i najsavremenija oružja protivvazdušne odbrane.

-Srbija želi da sačuva svoju vojnu neutralnost, da sama brine o svom nebu, zemlji i da bude svoja na svome", rekao je on.

Inače, prema pisanju medija, nakon nabavke ruskih "Migova 29" Srbija je od SAD-a zvanično zatražila odobrenje za kupovinu 20 lovaca bombardera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.