NABAVKA BORBENE ESKADRILE

Bez obzira na krizu Hrvatska kupuje borbene avione: Stigla ozbiljna ponuda iz Francuske

Francuzi će MORH-u ponuditi polovne Rafale

Hrvatska kupuje borbene avione. PIXSELL

Avaz.ba

20.8.2020

Ministarstvo odbrane RH zaprimat će do 5. septembra ponude za borbenu eskadrilu, čime padaju u vodu nagađanja da je hrvatska Vlada zbog pandemije odgodila postupak nabave vojnih aviona - prenosi Večernji list. 

U Vladi niko i ne pomišlja na odustajanje od nabave borbenih aviona - potvrdila je Večernjem listu osoba uključena u nabavu. U MORH-u potvrđuju da je tokom jula u Zagrebu boravila visoka vojna delegacija iz Francuske, pa najavljuju kako će “Francuska ići sa vrlo ozbiljnom ponudom”. 

Zanimanje Francuza senzacija je drugoga po redu hrvatskog konkursa, jer ta zemlja dosad nije pokazivala veće zanimanje za tender. Zašto je sada drukčije, postalo je jasno kada se u julu pred francuskim parlamentom pojavio izvještaj o proizvodnji borbenih aviona Rafale, jer je proizvođač Dassault objavio kako im stižu otkazi narudžbi te nade polažu u konkurse u Finskoj i Švicarskoj. U istom izvještaju spomenuta je i Hrvatska, koja je ocijenjena perspektivnom jer bi njoj prodali eskadrilu polovnih Rafalea, koje Francuzi još nikome nisu prodali, piše Večernji list.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.