HRVATSKA

Ko je novi šef SDP-a: Pjevao Thompsona, lumpovao, htio biti košarkaš...

Nakon što je završio studij, Grbin se vratio u rodnu Pulu gdje je jedno vrijeme radio u advokatskom uredu, a zatim otvorio i vlastiti ured

Grbin: Burna prošlost. Jurica Galoic / Pixsell

G. M.

4.10.2020

Peđa Grbin novi je predsjednik SDP-a Hrvatske. Na unutarstranačkim izborima odnio je pobjedu pred Željkom Kolarom, te je postao četvrti predsjednik te stranke. Peđa Grbin diplomirani je pravnik i advokat rođen 24. maja 1979. godine u Puli. 

Nadimak „Veli Jože“ dobio je zbog svoje visine, a sa svojih 210 centimetara u mlađim je danima želio postati profesionalni košarkaš.

Nakon završene osnovne i srednje škole u Puli, Grbin je u Zagrebu upisao Pravni fakultet na kojem je diplomirao 2003. godine.

Malo se zna o privtnom životu

Kao student je bio aktivan u studentskim udruženjima. Nakon što je završio studij, Grbin se vratio u rodnu Pulu gdje je jedno vrijeme radio u advokatskom uredu, a zatim otvorio i vlastiti ured.

O njegovom se privatnu životu se malo zna, piše Dnevnik.hr.

Grbin je prašinu u javnosti podigao kada su 2014. procurile snimke iz njegovog noćnog života. Najprije je uhvaćen u izlasku u Briselu, a onda je objavljena i snimka kako u jednom pulskom noćnom klubu za šankom pijan pjeva Thompsonov hit "Bojna Čavoglave", galami i psuje.

Priznao je da je to bilo pogrešno.

- Ja sam pijana budala. Nimalo se ne ponosim time što je bilo. Više manje se sjećam te noći. Najradije bih da se nikad nije dogodila. Još sam mamuran – pravdao se nakon incidenta.

No nije to jedini put kada se Grbin izvinjavao za svoje pogreške. Iste je godine uhvaćen kako u vožnji razgovara na mobitel, za što se izvinio i otkrio da je zbog istog prekršaja već kažnjen.

U politici od studentskih dana

U političke vode Peđa Grbin je ušao još kao student, a u SDP se učlanio 1998. godine. U Glavni odbor SDP-a ušao je 2004. godine, na čijem je čelu bio do 2016. godine.

Za to je vrijeme i izabran za predsjednika Odbora za Ustav. Pripremao je i usvajanje Zakona o saradnji Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske po pitanju saradnje s Evropskim poslovima.

Grbin se 2013. godine kandidirao za gradonačelnika Pule, no do te pozicije nije došao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.