CRNA GORA

Bečić: Suštinsko pomirenje zasnovano na istini i pravdi

Prikupljanje dokaza, izjava i drugih informacija o ratnim zločinima na prostoru Crne Gore, koje će Skupština kasnije učiniti dostupnim, pokazuju da je država spremna da bude među odgovornim društvima

Aleksa Bečić. Agencije

A. Ka. / Anadolija

5.10.2020

U Crnoj Gori otvoren je Informaciono dokumentacioni centar o ratnim zločinima počinjenim na teritoriji te države, javlja Anadolija. 

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je otvaranje centra podsticaj pomirenju i saradnji, kao vrijednostima koje treba njegovati u cilju daljeg unapređivanja odnosa na području bivše Jugoslavije. On je istakao da prikupljanje dokaza, izjava i drugih informacija o ratnim zločinima na prostoru Crne Gore, koje će Skupština kasnije učiniti dostupnim, pokazuju da je država spremna da bude među odgovornim društvima.

Lekcija iz prošlosti

- Društvima koja su naučila lekciju iz prošlosti i koja teže ka budućnosti utemeljenoj na vladavini prava, poštovanju građanskih vrijednosti i najvećih civilizacijskih dostignuća - kazao je Bečić. 

Informaciono-dokumentacioni centar je projekat Inicijative mladih za ljudska prava članica Građanske alijanse, koji je podržala Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i kofinansiralo Ministarstva javne uprave. Projekat se sprovodi u saradnji sa Skupštinom Crne Gore i Pravnim fakultetom Univerziteta Crne Gore. U Centru će se, između ostalog, prikupljati relevantna dokumenta u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na teritoriji Crne Gore, sa svim izjavama, optužnicama, presudama i drugim izvorima vezanim za ratnu prošlost tokom devedesetih godina Bečić je rekao da očekuje da će otvaranjem Centra biti formirana neophodna osnova za objektivno suočavanje sa prošlošću u cilju izgradnje ljepše budućnosti.

- Suštinsko pomirenje zasnovano na istini i pravdi, uz obzir sjećanja na žrtve, mjerilo je ozbiljnosti u procesu stvaranja mirnog društva u kojem se građanske vrijednosti i ljudska prava u potpunosti poštuju - kazao je Bečić.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa kazala je da otvaranje dokumentarnog centra o ratnim zločinima predstavlja važan trenutak za političku istoriju Crne Gore, u pogledu suočavanja sa ratnom prošlošću i njenog zacjeljivanja. Ona smatra da javne institucije imaju veliku odgovornost u suočavanju sa prošlošću u Crnoj Gori.

Strategija krivičnog gonjenja

- Iako Crne Gora nastavlja da sprovodi strategiju krivičnog gonjenja za ratne zločine, odgovornost za ratne zločine nije u potpunosti uspostavljena. Potreban je proaktivni pristup istraživanju, krivičnom gonjenju, suđenju i kažnjavanju ratnih zločinaca u skladu sa međunarodnim standardima - kazala je Popa.  

Koordinator projekta Milan Radović je ocijenio da Crna Gora skoro da ništa nije uradila po pitanju ratnih zločina i da je to jedan od glavnih razloga što su se odlučili za osnivanje Centra.

- Cilj nam je da kroz rad Centra upoznamo javnost sa ratnim zločinima tokom 90-ih, ali i da prikupljamo u njemu dokumentaciju i ostalu građu vezanu za pomenute zločine koja će biti dostupna i korisna, prije svega, za državno tužilaštvo u otvaranju novih istraga i postupaka, a potom i za kompletnu javnost - naveo je Radović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.