BIVŠA PREDSJEDNICA

Kolinda Grabar - Kitarović u velikom intervjuu pričala o Trumpu, nogometnom stadionu i novom poslu

Godinama sam se u potpunosti posvećivala poslu i porodici i zanemarivala sebe. Sad to dolazi na naplatu, rekla je bivša predsjednica Hrvatske za Novi list.

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Avaz.ba

15.11.2020

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju Novom listu. Ovo su njegovi najzanimljiviji dijelovi.




O američkim izborima

- Pažljivo sam pratila izborni proces u SAD-u, no ne mogu imati favorita jer naprosto nisam u položaju biranja. To ne znači da nemam stav ili čak i lične sklonosti, već naprosto svaku situaciju gledam kroz prizmu toga što to donosi mojoj državi i kako se naša politika mora pozicionirati. 


Smatra li izbore u SAD-u završenima?

- Mnogi su pojedinci dali različite izjave o ishodu ovih izbora. Prema medijskim izvještajima vidim da ima sve više republikanaca koji drže da bi predsjednik Tramp trebao priznati poraz, a neki spekuliraju da se on već počeo pripremati za izbore 2024. godine. 

U trenutku dok razgovaramo, Bajdenu je prema izvještajima pripalo 290, a Trampu 217 elektorskih glasova. Prema onome što vidim u medijima, sudovi u pravilu odbijaju pritužbe o prevarama na izborima jer nema dokaza o široko rasprostranjenim nepravilnostima koje bi dovele u pitanje valjanost izbora. Naravno, predsjednik Tramp ima pravo iskoristiti sva pravna sredstva koja su mu na raspolaganju. No Amerika iz dana u dan bilježi sve veći broj zaraza i smrtnih slučajeva od covida-19 te većina Amerikanaca želi da se postupak tranzicije administracija odvije sa što manje komplikacija kako bi se obuzdala pandemija i krenulo rješavati goruća pitanja u državi.


O Trampu

- Neću komentirati njegove odnose prema drugima, ali prema meni je uvijek bio susretljiv i ljubazan. Neću nikada zaboraviti taj prvi, stvarni bilateralni sastanak u Varšavi. Pomalo na moje čuđenje, nije me prekidao nekih 25 minuta dok njemu i njegovim suradnicima nisam iznijela sve što sam pripremila. A pripremila sam se dobro jer, iskreno, nisam znala koliko mogu očekivati da će sastanak trajati. Onda je postavljao potpitanja i zadužio članove svog izaslanstva za takozvani follow-up. 

Mora mu se priznati kako je, iako nas nije dobro poznavao, Hrvatskoj uvijek bio sklon. Uostalom, tokom njegova mandata uspjeli smo privesti prema kraju dva ključna procesa, ulazak u program izuzeća od američkih viza te početak sklapanja iznimno važnog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, bez kojega ne možemo govoriti o ozbiljnim američkim ulaganjima u Hrvatskoj, što je iznimno važno i za ekonomske odnose i za naše iseljeništvo.


Je li se jako trudila da bude što više u Trampovoj blizini?

Ako mislite jesam li koristila svaku prigodu za susret ili razgovor s njime, naravno da jesam. 

Pa valjda je dužnost predsjednika prema svojoj državi i građanima, kad ode na neki summit odraditi posao, biti viđen, biti u prvim redovima, a ne povlačiti se u pozadinu, ponašati se kao da si tu, eto, samo reda radi i pritom još njegovati kompleks male zemlje.


Moja je jedina namjera bila da se državni vrh jedne od najvećih svjetskih sila politički, a iznad svega gospodarski, zainteresira za Hrvatsku. I bez lažne skromnosti, ja sam svoj cilj ostvarila, rekla je Grabar-Kitarović.

O novom poslu

- Angažman u MOO, unatoč nekim senzacionalističkim napisima u našim medijima, volonterski je posao te zapravo primate samo naknadu troškova. Uprkos tome, maksimalno sam se angažirala i upravo ova zadnja dva tjedna bila su pretrpana radom u raznim komisijama. 

Kako sada stvari stoje, mislim da će Olimpijske igre u Tokiju sljedećeg ljeta ipak biti održane"


O stadionu u Hrvatskoj

- Sramota je da Hrvatska, ne samo kao zemlja svjetskih vice prvaka, već i kao zemlja tolikog talenta i ljubavi prema sportu, nema niti jedan moderan nogometni stadion. Još kao predsjednica zalagala sam se za njegovu izgradnju, a zalagat ću se i dalje. Jednako kao i za izgradnju druge sportske infrastrukture jer naši to građani, a posebno naša djeca, zaslužuju. No, bojim se da je ta tema, nakon pandemije, ekonomske krize, a pogotovo nakon potresa u Zagrebu, pala u drugi plan.


O operaciji

- Oporavljam se. Nije bilo lako. Još to dosta boli. No, već nekoliko sati nakon operacije stala sam na noge i krenula hodati. Hodam svakoga dana, za sada samo na svojoj pokretnoj traci, laganim hodom od pet do sedam kilometara dnevno, kako kada. Imam još dosta restrikcija kad je riječ o drugim fizičkim aktivnostima. Drago mi je da su simptomi poput gubitka ravnoteže i slično sada prošlost. Ali, tu, nažalost, priča s problemima s mojom rukom ne prestaje. U budućnosti me čeka operacija karpalnog tunela, a i rješavanje nekih problema s ramenom.

Godinama sam se u potpunosti posvećivala poslu i porodici i zanemarivala sebe. Sad to dolazi na naplatu, rekla je bivša predsjednica Hrvatske za Novi list. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.