DO 1. JUNA

Pahor pozvao Janšu da riješi dva problema prije predsjedanja Evropskom unijom

Janšu mjesecima kritiziraju novinari u zemlji i međunarodne novinarske organizacije zbog verbalnih napada na novinare i pritiske na javnu televiziju

Borut Pahor. AFP

A. K.

4.6.2021

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je u Briselu (Bruxelles), nakon sastanka s evropskim čelnicima da bi do početka slovenskog predsjedanja Evropskom unijom 1. jula vlada u Ljubljani trebala riješiti dva problema zbog kojih se u posljednje vrijeme našla pod kritikama domaće i evropske javnosti.

Kako navodi, jedan je odbijanje vlade Janeza Janše da imenuje dvoje tužitelja u novo evropsko tužilaštvo, a drugi proračunsko financiranje Slovenske novinske agencije STA.

- To su dva problema koja se do 1. jula mogu riješiti i pri tome računam na razboritost vlade - kazao je Pahor nakon susreta s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Lejen (Leyen), predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem i predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.

Janšu mjesecima kritiziraju novinari u zemlji i međunarodne novinarske organizacije zbog verbalnih napada na novinare i pritiske na javnu televiziju i STA. Ti su postupci izazvali negativne ocjene nekih europskih dužnosnika i međunarodnih ustanova.

U izvješću Vijeća Europe o stanju medijskih sloboda objavljenom u petak povjerenica za ljudska prava Dunja Mijatović navela je da se prilike na području slobode medija i izražavanja u Sloveniji pogoršavaju te da mjere slovenske vlade mogu narušiti neovisnost, vjerodostojnost i financijsku stabilnost servisa kao što su STA i javna televizija.

Pahor je kazao da očekuje da će vlada uskoro osigurati stabilno financiranje nacionalne novinske agencije i ubrzati postupak imenovanja tužitelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.