KOSOVSKI PREMIJER

Kurti: Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak da prizna počinjene zločine

Dodao je da su saradnici nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića "slobodni i da ima onih koji su na vlasti"

Kurti: Podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Agencije

A. K.

7.7.2021

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je na današnjoj sjednici Skupštine Kosova da je podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici plemenita i primjerena akcija.

On je također rekao da na Srbiju treba vršiti kontinuirani pritisak da prizna počinjene zločine na Kosovu, u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, prenosi "Kosovo Online".


Plemenito i primjereno

- Danas podržavamo Rezoluciju povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, u Bosni. Ovo je plemenita i primjerena akcija ne samo uime Kosova, već prije svega u ime našeg univerzalnog čovjeka, naše želje za mirom i pravdom. Srebrenica je najveći masakr koji se dogodio na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata - rekao je Kurti.

Dodao je da su saradnici nekadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića "slobodni i da ima onih koji su na vlasti".


Milošević umro nekažnjen

- Nadgrobni spomenici žale zbog nedostatka kazne počiniocima. Milošević, balkanski kasapin, umro je nekažnjen. Njegovi saradnici, preko 4.000 srpskih vojnika upućeno je u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije, nisu samo slobodni, već ima i onih koji su na vlasti i donose odluke. Naravno, oni danas ne mogu ponoviti zločin i genocid, ali čine ono što mogu, skrivajući tijela žrtava, ponekad skrivajući zločince ili ih hvaleći - rekao je Kurti.

Naglasio je da na politički vrh u Srbiji treba vršiti pritisak da prizna zločine.

- Na političko rukovodstvo Srbije mora se vršiti nezaustavljiv pritisak, dok ne prepozna i prizna da je počinila zločine u Bosni, na Kosovu i u Hrvatskoj, da traži oproštaj i započne proces kažnjavanja zločinaca -  rekao je Kurti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.