PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Kakve veze Tesla ima s Hrvatskom?

Nikolu Teslu, ako su već htjeli, mogli su staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš, rekao je Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić. Agencije

A. Ka. / Index.hr

25.7.2021

Burne reakcije Srbije na planove Hrvatske da na kovanice eura stavi slavnoga naučnika Nikolu Teslu nastavile su se u subotu navečer kada je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio da su Hrvati, ako su već to htjeli, mogli staviti Teslu na najvažnije novčanice, a ne na "sitniš".

Kada uđe u eurozonu, Hrvatska planira da se na eurokovanicama od 50, 20 i 10 centi nalazi lik Tesle, američkog izumitelja srpskoga porijekla rođenog u Hrvatskoj koji je gotovo cijeli život radio u SAD-u, gdje je i ostvario sve izume.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u subotu je predložio Srbiji da i ona predloži Teslu kada uđe u eurozonu i sugerirao da ta zemlja ima veze s Teslom koliko i s Brus Lijem (Bruce Lee).

- Kakve veze ima Nikola Tesla s Hrvatskom? - pitao je Vučić.

Dodao je i da ne razumije Milanovićevu šalu jer ne zna kakve veze Tesla ima s Hrvatskom. Vučić kaže da je Tesla "genij koji pripada čovječanstvu" pa "nije nikakav problem da pripada i Hrvatima, ali ne zato što je Hrvat ili zato što je iz Hrvatske".

- A Nikolu Teslu, ako su već htjeli, mogli su staviti na najvažnije novčanice, a ne na sitniš - rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.


Srbijanski predsjednik osporava Tesline veze s današnjom Hrvatskom. Tesla je bio "Amerikanac srpskog porijekla, rođen kao Srbin, od oca Srbina i majke Srpkinje i čija je porodica ubijana i stradala upravo zato što je pripadala srpskom rodu", rekao je.

Vučić smatra da je Srbija vezana uz Teslu jer je to matična država njegova naroda i jer je sam za sebe govorio da je Amerikanac i Srbin.

Ustvrdio je i da ne postoje dokazi o Teslinoj izjavi da se ponosi svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom i da je to prije nekoliko desetljeća "izmišljeno zbog bratstva i jedinstva".

Hrvatska narodna banka je u srijedu predložila da na hrvatskim kovanicama eura budu šahovnica, karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.