MEĐUNARODNI PROJEKAT

Pandorini papiri razotkrili i Sinišu Malog: Ministar finansija Srbije je vlasnik 24 apartmana

On je 23 od 24 apartmana kupio preko dvije ofšor kompanije sa Britanskih djevičanskih Ostvra

Siniša Mali: Jedan stan kupio na svoje ime. AGENCIJE

E. Ć.

3.10.2021

Međunarodni projekat novinara "KRIK-a" nazvan "Pandorini papiri" razotkrio je i ministra finansija Srbije Sinišu Malog. On je bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju, a 23 od njih kupio je preko dvije ofšor kompanije sa Britanskih djevičanskih Ostrva, dok je još jedan kupio na svoje ime, prenosi "KRIK".

Novinari KRIK-a i novinarske mreže "OCCRP" su 2015. godine otkrili da je Siniša Mali, tada gradonačelnik Beograda, kupio 24 luksuzna stana u bugarskom ljetovalištu "Sveti Nikola", on je bio bijesan na medija, optuživši ih da lažu.

Ukoliko utvrdite da sam vlasnik bilo kojeg od ovih stanova, svi su vaši. Dobit ćete ključ istog trenutka - rekao je tada novinarima.

Otkriće da je Mali kupio ove nekretnine izazvalo je burne reakcije u javnosti. Njihova vrijednost iznosila je oko pet miliona eura, što je cifra koja je višestruko premašivala njegove legalne prihode. On je priznao da je kupio jedan stan, onaj koji se vodio na njegovo ime, dok je tvrdio da ne stoji iza dvije ofšor kompanije "Brigham Holdin & Finanse Inc." i "Etham Invest & Finance Corp". 

Sada, šest godina kasnije, u međunarodnom projektu „Pandorini papiri“ koji predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), pojavili su se dokumenti koji su procurili iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Trident Trust“, čiji je Mali bio klijent, a koja su dokaz da je Mali definitivno bio vlasnik spomenute dvije ofšor kompanije i apartmana u Bugarskoj, navodi KRIK.








Ofšor računi

Britanska Djevičanska Ostrva, ostrvska država u Karipskom moru u kojoj je Mali osnovao kompanije, važe za čuveni poreski raj koji koriste političari, tajkuni i kriminalci da skrivaju imovinu. Zahvaljujući netransparentnosti u ovoj zemlji, vlasnici kompanija mogu svoj identitet da drže u tajnosti, navodi KRIK.

To se upravo dogodilo u ovom slučaju, stoji u tekstu u kojem se dodaje da je prvo „Trident Trust“ za Malog registrovao dvije ofšor kompanije: „Brigham Holding & Finance Inc.“ i „Etham Invest & Finance Corp.“, a one su zatim kupile dvije firme u Bugarskoj – „Erma 11“ i „Erul 11“ – koje su u svom vlasništvu imale apartmane.

U dokumentima o kupoprodaji stanova, Mali je bio naveden kao direktor ofšor kompanija sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, pa su ga tako novinari KRIK-a ranije povezali sa ovim nekretninama.

Novi dokumenti u projektu „Pandorini papiri“, certifikati o vlasništvu nad firmama, otkrivaju da je bio i vlasnik ovih kompanija, navodi KRIK koji u tekstu iznosi i dokaze o svojim navodima.


Osoba od koje je kupio stanove unijela još veću sumnju

Mali je 24 apartmana u Bugarskoj kupio od firme Srđana Dabića, bivšeg košarkaša i direktora srbijanskog ogranka čuvene ruske naftne kompanije „Lukoil“, navodi KRIK.

Početkom 2000-ih, kada je radio u Agenciji za privatizaciju Siniša Mali je kao direktor Centra za tendere nadgledao privatizaciju najvećih državnih preduzeća, bio je nadležan za prodaju srbijanskog lanca benzinskih pumpi „Beopetrol“ upravo „Lukoil“-u. Mali je u tom poslu predstavljao državu Srbiju, dok je biznismen Srđan Dabić zastupao interese „Lukoil“-a. Srbijanske pumpe su 2003. godine prodate „Lukoil“-u za 117 miliona eura, navodi se u tekstu.

Savjet za borbu protiv korupcije kasnije je utvrdio da „Lukoil“ nije ispunio ugovor i da je „Beopetrol“-u nanio štetu od nekoliko miliona eura. Umjesto da investira u srbijanske pumpe, „Lukoil“ je izvukao novac tako što je od „Beopetrola“ uzeo kredit od 105 miliona eura, dodaje.


Pranje novca

Ubrzo nakon što je Mali kupio stanove u Bugarskoj, koji su na tržištu vrijedili oko pet miliona eura, počeo je da ih prodaje, navodi KRIK. Dva apartmana, koji ne spadaju u najveće, prodao je 2013. i 2014. za ukupno 120.000 eura, dodaje se u tekstu.

Zatim je izašao iz vlasništva u ofšor kompanijama. U avgustu 2014. godine, nekoliko mjeseci nakon što je postao gradonačelnik Beograda, Mali je ofšor kompanije prebacio na tamošnju advokaticu Anu Panajotovu koja je zatim prodala još nekoliko apartmana.

Iako Mali više zvanično nije bio vlasnik, i dalje je bio povezan sa stanovima, jer je KRIK pronašao njegov potpis na dokumentu iz 2015. godine. Naime, Mali je u ime ofšor kompanije potpisao rješenje o podnošenju finansijskog izveštaja za njenu kćerku - firmu u Bugarskoj 2015. godine.

Mali se u javnosti branio da mu je na ovom dokumentu potpis falsifikovan. Nakon serijala tekstova KRIK-a o sumnjivim poslovima u koje je umiješan gradonačelnik Beograda, reagovala je i Agencija za spriječavanje korupcije. U postupku koji je pokrenula 2015. Agencija je potvrdila KRIK-ova otkrića i pronašla dokaze koji su ukazivali da je Mali učestvovao u pranju novca. Agencija je slučaj proslijedila Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, podsjeća se u tekstu.

Tužilaštvo je u slučaj uključilo i Upravu za spriječavanje pranja novca od koje je zahtijevalo da provjeri sve bankovne račune i transakcije Siniše Malog i članova njegove porodice. Nakon istrage Uprava je sastavila izvještaj sa detaljima o više sumnjivih novčanih transkacija koje su povezane sa Malim, njegovom bivšom suprugom, kao i kompanijama koje je posjedovao ili za koje je radio. 

Ova institucija utvrdila je da je Mali kontrolisao najmanje 45 bankovnih računa i raspolagao novcem koji znatno premašuje njegova zvanična primanja, kao i da je pomenuta bugarska advokatica, Ana Panajotova, bila umiješana u niz sumnjivih transakcija od kojih su neke povezane sa prodajom pomenutih apartmana na bugarskom primorju, dodaje KRIK.

Više tužilaštvo obustavilo postupak

Uprkos ovim otkrićima, Više tužilaštvo je, ističe KRIK, obustavilo postupak, navodeći da nije pronašlo dokaze za kriminalne radnje.

Iz agencije „Trident Trust“ novinarima su kazali da posluju u okviru zakona i da ne daju izjave o svojim klijentima. Panajotova također nije želela da komentariše. Rekla je samo: „Odbijam da komentarišem, već je bilo suviše skandala sa ovim“ i spustila slušalicu. Mali nije odgovorio na poziv novinara KRIK-a za intervju, niti na detaljna pitanja koja su mu poslali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.