SJEVERNA MAKEDONIJA

Zoran Zaev podnio ostavku na mjesto premijera

Nakon poraza na izborima

Zoran Zaev. Twitter

Piše: D. H.

31.10.2021

Zoran Zaev podnio je ostavku na mjesto premijera Sjeverne Makedonije, kao i čelnu poziciju u SDSM-u na večerašnjoj konferenciji za novinare nakon drugog kruga lokalnih izbora na kojem su njegovi socijaldemokrati pretrpili težak poraz.

- Ja preuzimam odgovornost za rezultate na ovim izborima i podnosim ostavku na mesto premijera i predsjednika SDSM-a. Čestitam svim gradonačelnicima. Želim da iskažem razočarenje, naveo je Zaev.

On je dodao da u ovakvim okolnostima ostaje pri stavu da ne treba da idu vanredne parlamentarne izbore.

Opoziciona nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja, koju podržava VMRO DPMNE, Danela Arsovska osvojila je 58 posto glasova, a aktuelni gradonačelnik Petre Šilegov iz SDSM 38 odsto, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu 25 posto prebrojanih glasova u drugom krugu lokalnih izbora koji su danas održani u Sjevernoj Makedoniji.

Potparol opozicione VMRO DPMNE Marija Miteva izjavila je sinoć da je izlaznost u drugom krugu izbora veća nego u prvom jer je narod želio da kazni kampanju vladajućih partija, na čelu sa Socijaldemokratskim savezom premijera Zorana Zaeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.