AFERA "SOFTWARE"

Uhapšeni bivša ministrica Žalac i direktor agencije Petric

Sumnja se da su počinili kaznena djela vezana za postupke javne nabave informatičkog sistema

Gabrijela Žalac: Bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU. Dalibor Urukalovic/PIXSELL

HRT

10.11.2021

U akciji Ureda evropskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj policija je jutros zbog afere "Software" uhapsila bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijelu Žalac, direktora Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa programa i projekata EU Tomislava Petrica te još dvije osobe. Kriminalističko istraživanje provodi policija u saradnji s Uredom europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj. 

Ured evropskog javnog tužitelja (EPPO) priopćio je da u suradnji s hrvatskim Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) provodi hitne dokazne radnje u Hrvatskoj te da su uhapšene četiri osobe.

Navedene radnje odnose se na četiri osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), vezano uz postupke javne nabave informatičkog sistema.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti, priopćeno je iz Ureda.

Saopćenje policije

Policije je izdala priopćenje koje u kojem navode da policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode finalizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene privrednog kriminaliteta.

- Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je nekoliko fizičkih te pravnih osoba s područja Policijske uprave zagrebačke, Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Danas u ranim jutarnjim satima uhićene su četiri osobe, među kojima se nalazi jedna bivša državna dužnosnica te jedan aktualni državni dužnosnik.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja - navedeno je iz Policije, puše HRT..

Jandroković nema informacija, nije želio komentirati

- Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati, odgovorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na pitanje novinara da komentira vijest da je bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena na informativni razgovor u ured Evropskog javnog tužitelja zbog afere Software.

- Gospođa Žalac, inače članica Predsjedništva HDZ-a, je osoba oko koje se afere vezuju dugi niz godina. I mi smo na to ukazivali, a pokrenuli smo bili i na postupak njenog opoziva jer smo ukazali na dio tih afera, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.