OTVORENO ZA "AVAZ"

Profesor Dinko Gruhonjić: Država koja za spomenike kulture ima murale Mladiću nema budućnost

Mural Mladiću je slika i prilika današnjeg Beograda, ističe Gruhonjić

Gruhonjić: Nekada “velika Srbija”, danas “srpski svet”. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.11.2021

Srbija je duboko nenormalno društvo u kojem je prihvatljivo sve ono što je makar i elementarno vaspitanoj osobi u svakom smislu neprihvatljivo, kaže za “Avaz” Dinko Gruhonjić, bh. i srbijanski novinar, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine. 

On dodaje da su murali ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda nažalost slika i prilika današnjeg Beograda. 

Matrica od “Načertanija”

- To je kao da u Berlinu postoji mural posvećen na primjer Himleru. A aktivisti koji pokušavaju da ga unište su hrabri, ali marginalni dio Srbije, koji pokušavaju da u svijet pošalje sliku da ovdje ipak još uvijek ima ljudi koji razlikuju dobro od esencijalnog zla – kaže Gruhonjić.

Za ovakvu klimu u susjednoj državi odgovornim smatra predsjednika Aleksandra Vučića i režim koji je sudjelovao u ratnim zločinima, a kasnije poricanju užasnih, nepojmljivih zlodjela koje je država Srbija počinila na jugoslovenskom prostoru tokom devedesetih godina.

- Količina ratnohuškačke propagande koju on svakodnevno izliva preko tabloidnih televizija, novina i portala meni nalikuje na istu takvu propagandu koja je u Srbiji bila na snazi recimo pred Balkanske ratove 1912. i 1913. godine. Uostalom, to je ista matrica koja se provlači od “Načertanija” Ilije Garašanina, dakle još od polovine 19. vijeka. Nekada se to zvalo “velika Srbija”, danas se zove “srpski svet”. I to je jasno svakome ko iole poznaje istoriju velikosrpskog nacionalizma, kao matrice koja je i dominantna i konstantna – kaže Gruhonjić.

Ovakve aktivnosti, dodaje, imaju podršku najšireg javnog mnijenja, osim nekoliko političkih partija i pokreta, dijelova civilnog društva i rijetkih intelektualaca. Gruhonjić ističe da glavne opozicione partije u Srbiji, koje se predstavljaju kao proevropske, uglavnom šute ili nemaju ništa protiv Mladićevog murala u srcu Beograda.


Novi ratovi

- Bilo bi zanimljivo napraviti i neko istraživanje javnog mnijenja. Plašim se da bi rezultati bili više nego poražavajući. Država koja ima takve “spomenike kulture”, poput murala Ratku Mladiću kojih ima svugdje po Srbiji - o grafitima podrške tom koljaču da i ne govorimo - nema nikakvu budućnost i predstavlja ogromnu opasnost za susjedne zemlje, u ovom trenutku prije svega za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Kosovo. Ukoliko se demokratske zapadne zemlje ne konsoliduju i pod hitno ne zauzmu oštriji stav prema Srbiji, ne treba isključiti ni nove ratove – poručuje profesor Dinko Gruhonjić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.