UPUTILI POZIV

Vučić, Zaev i Rama traže podršku njemačke vlade za "Otvoreni Balkan"

Oni su poručili da Evropa nije samo kontinent, već i vizija, te ocijenili da su građani zapadnog Balkana predugo isključeni i ignorisani

Rama, Vučić i Zaev. Agencije

E. T. / Srna

20.12.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev pozvali su novu vladu Njemačke da podrži inicijativu "Otvoreni Balkan", prenijeli su danas njemački mediji.

- Nadamo se da će nova vlada u Njemačkoj prihvatiti i podržati inicijativu "Otvoreni Balkan" kao doprinos potpunom sprovođenju Berlinskog procesa - navela su trojica lidera u autorskom članku "Perspektiva za Balkan" za njemački list "Frankfurter algemajne cajtung".

Oni su poručili da Evropa nije samo kontinent, već i vizija, te ocijenili da su građani zapadnog Balkana predugo isključeni i ignorisani.

Vučić, Zaev i Rama su u zajedničkom tekstu ukazali da je želja građana tri države da budu prihvaćeni od članica EU više puta osujećena zbog unutrašnje politike članica Unije, neispunjavanja obećanja i straha od budućnosti.

Podsjetili su da u novembru 2019. godine potpisali preliminarni sporazum o podršci Berlinskom procesu, i to preuzimanjem odgovornosti za produbljenu saradnju u regionu.

Vučić, Zaev i Rama istakli su da je ova inicijativa, koja sada uključuje samo tri države, otvorena za sve zemlje zapadnog Balkana, te uputili poziv svim susjedima da se pridruže "Otvorenom Balkanu" i tako svom stanovništvu ponude pogodnosti koje oni nude svojim građanima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.