PREDSJEDNIK

Vučić o naoružavanju Srbije: Mi nismo prijetnja nikome, ali našim snaženjem ograničavamo prijetnju po nas

Vojska Srbije će u skladu sa svim međunarodnim propisima i regionalnim sporazumima nastaviti da jača, rekao je Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Agencije

N. Aj.

29.12.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naoružavanjem vojske Srbija nije prekršila nijedan sporazum jer "najvećim dijelom kupuje defanzivno oružje i oruđe". Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbije rekao da kada se kupuje oružje za protuvazdušnu odbranu "ne ugrožavate ničiji drugi prostor, samo štitite svoj".

- Mi time odvraćajuće djelujemo na svakoga ko bi pomislio da ugrozi našu zemlju. Vojska Srbije će u skladu sa svim međunarodnim propisima i regionalnim sporazumima nastaviti da jača. Mi nismo prijetnja nikome, ali našim snaženjem ograničavamo prijetnju po nas - rekao je Vučić.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše kritike američkog ambasadora Entonija Gogfrija (Anthony Godfrey) povodom naoružavanja rekao da ga je “ta izjava iznenadila”, kao i da su sve zemlje u okruženju, osim Bosne i Hercegovine, u NATO-u i da se sve naoružavaju.

Podsjećamo, američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da SAD ne vide Srbiju kao prijetnju, ali da je važan način na koji se Srbija odnosi prema susjedima i kako je oni doživljavaju.

- Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umjesto da taj novac ulaže u infrastrukturu - rekao je on gostujući u programu Televizije Prva, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.