HRVATSKA

Nakon sastanka Stožera, objavljena nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

Ispred sjedišta MUP-a šef Stožera Davor Božinović i šef HZJZ-a Krunoslav Capak održali su presicu

Capak i Božinović: Objavili nove mjere. Agencije

L. K. P. / Index.hr

29.1.2022

U Hrvatskoj je održan je sastanak Stožera i epidemiologa na kojem je glavna tema bila izmjena postojećih pravila za samoizolaciju. Nakon sastanka ispred sjedišta MUP-a šef Stožera Davor Božinović i šef HZJZ-a Krunoslav Capak održali su presicu.

Objavili su nova pravila za izolaciju i samoizolaciju. Samoizolacija se i za cijepljene i za necijepljene skraćuje na sedam dana, a izolacija za bolesne s blagom ili srednje teškom slikom bolesti se skraćuje na pet dana, no kako bi izašli iz nje, moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test.

Zbog novih pravila Europske unije skraćuje se trajanje covid-potvrda, no to vrijedi samo za putovanja, dok pravila za covid-potvrde unutar Hrvatske ostaju ista.

Nova pravila za covid-potvrde

Covid-potvrde će se izdavati s novim rokovima važenja od 1. februara zbog novih pravila EU kod prelaska granice.

- Od 1. februara izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja, rekao je Božinović.

No rokovi važenja covid-potvrda unutar Hrvatske će ostati isti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.