BROJNI SUSRETI

Đukanović: Primarni cilj obezbjeđivanje podrške vladi koja bi omogućila hitnu deblokadu pregovora

Kako je navedeno, Đukanović se odvojeno sastao sa Borutom Pahorom, Johanesom Hanom i Miroslavom Lajčakom

H. J. I.

18.2.2022

Johanes Han i Milo Đukanović. Antena M

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvuje danas i sutra na 58. izdanju Minhenske sigurnosne konferencije, saopćeno je iz Kabineta predsjednika, prenosi Antena M.

Kako je navedeno, Đukanović se odvojeno sastao sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom, komesarom EU za budžet i finansije Johanesom Hanom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Predsjednici Đukanović i Pahor su razmijenili informacije o ključnim dešavanjima na unutrašnjem i regionalnom planu od njihovog posljednjeg susreta u novembru u Parizu, kao i planovima inicijative Brdo - Brioni.

Kako je navedeno u saopćenju, saglasili su se o neophodnosti intenziviranja dinamike politike proširenja za dostizanje stabilnosti regiona, uz zajedničku ocjenu da se nacionalizam može zaustaviti jedino evropskim projektom.

- Slovenija će nastaviti da snažno podržava evropski put Crne Gore - navedeno je u saopćenju.


Prioritet buduće Vlade CG

Đukanović je upoznao Pahora da deblokada pregovaračkog procesa Crne Gore mora biti ključni prioritet njene buduće vlade, što je uslov za njegovu podršku budućoj većini.

Dogovorena je uzvratna zvanična posjeta predsjednika Crne Gore Ljubljani u drugoj polovini ove godine.

Sastanak s komesarom Hanom bila je prilika za detaljniji osvrt na napredak regionu u odnosu na period kada je Han obavljao funkciju komesara za proširenje. Komesar Han se interesovao za predsjednikovu ocjenu stanja u regionu i unutrašnju situaciju u Crnoj Gori i perspektivu formiranja nove vlade.

Saglasili su se da bi napredak pregovora u više zemalja povećavalo povjerenje u politiku proširenja među zemljama EU.

- Pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz dosadašnji napredak Crne Gore, tome bi dali podsticaj - kazao je komesar Han.

Đukanović je ocijenio da bi to bilo kapitalno važno. Zahvalio je Hanu na inicijativi za susret, računajući da je i to potvrda da je pitanje proširenja pitanje cjelokupne EK, podsjećajući na poruke predsjednice fon der Lajen o EU kao geopolitičkom igraču.


Najznačajnija regionalna pitanja

U kontekstu unutrašnjih prilika, Đukanović je kazao da je primarni cilj obezbjeđivanja podrške vladi u parlamentu koja bi omogućila hitnu deblokadu pregovora u poglavlju 23 i dobijanje nove dinamike zatvaranja poglavlja.

Kako se dodaje, dogovoren je nastavak komunikacije koji će pitanje proširenja i stabilnosti regiona držati u fokusu EK.

Predsjednik je, također, razgovarao sa novim predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, tokom kojeg je apostrofiran izazov evropske integracije i njena važnost za stabilnost i održivi razvoj regiona.

U razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom razmijenjena su mišljenja o najznačajnijim regionalnim pitanjima, kao i o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori, uz konstataciju da za probleme na Zapadnom Balkanu odgovor u zajedničkoj evropskoj perspektivi.

- Na marginama MSC, predsjednik je razgovarao i sa Svetlanom Tihanovskajom, liderkom opozicije u Bjelorusiji, na njenu inicijativu. Predsjednik je informisan o situaciji u Bjelorusiji nakon posljednjih predsjedničkih izbora i izazovima opozicije u toj zemlji. On je ponovio da Crna Gora pažljivo prati razvoj situacije, da to čini u bliskoj koordinaciji sa EU - zaključuje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.