PREMIJER ALBANIJE

Rama razgovarao s Boreljom: Nemojte da EU ponovo izostavi zapadni Balkan

Razgovarali smo i o drugom aspektu koji se odnosi na stalno spominjanje Albanije od moskovskih vlasti u kontekstu problematičnog učešća u ovom sukobu i optužbi da Albanija, zajedno s Kosovom, pomaže Ukrajini odlaskom plaćenika, istakao je Rama

Edi Rama i Žozep Borelj. Avaz

E. Ć. / Anadolija

15.3.2022

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je u utorak Evropsku uniju (EU) da, ukoliko ima plan o prevazilaženju energetske krize uzrokovane ratom u Ukrajini, ne izostavi zapadni Balkan kao što je to učinila prilikom raspodjele vakcina protiv koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Rama je to izjavio na konferenciji za novinare u Tirani, nakon sastanka s visokim predstavnikom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom (Josep Borrell), koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji.

- S Boreljom sam razgovarao o neophodnosti da, ukoliko EU ima plan da podrži zemlje bilo u suočavanju s energetskom krizom ili s drugim posljedicama rata, ne izostave zapadni Balkan kao što su to činili kada su distribuirali vakcine - rekao je Rama.



Pripadaju EU zajednici

Albanski premijer je s Boreljom razgovarao o ratu u Ukrajini i njegovim posljedicama, ulozi Albanije u Vijeću sigurnosti UN-a i poziciji te zemlje u odnosu na Rusiju, kao i o procesu integracije Albanije u EU. Govoreći o ratu u Ukrajini, albanski premijer je rekao da on predstavlja "liniju razdvajanja" između svijeta koji nameće autoritani režim i "boljeg svijeta kakvog imamo danas".

- Razgovarali smo i o drugom aspektu koji se odnosi na stalno spominjanje Albanije od moskovskih vlasti u kontekstu problematičnog učešća u ovom sukobu i optužbi da Albanija, zajedno s Kosovom, pomaže Ukrajini odlaskom plaćenika. To je optužba, prije svega, bez ikakvog osnova, jer je to neistina i uznemirujuća je - rekao je Rama.

Po pitanju procesa evropskih integracija i otvaranja pregovora o pristupanju Albanije uniji, Rama je rekao da su sve zemlje članice EU-a sada spremne da ih otvore, ali je dodao da proces koči blokada između druge dvije zemlje, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

- Mi pripadamo ovoj zajednici i odlučni smo do kraja - poručio je Rama.

Albanija ispunila uslove

Visoki zvaničnik EU Borelj je rekao da je Albanija na vrijeme ispunila sve uslove za otvaranje pregovora o članstvu.

- Znam da je Albanija danas jasno pokazala da je jedan od najpouzdanijih partnera Evropske unije i svijeta. Politika Albanije je 100 posto u skladu sa zajedničkom politikom EU o vanjskim poslovima i sigurnosti, čak i prije rata. U ovim izazovnim vremenima , Albanija je ponovo potvrdila svoju posvećenost međunarodnom poretku i sigurnosti - rekao je Borelj.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Borelj je rekao da osim vojnog, predstavlja napad na stanovništvo Ukrajine, njene gradove, civile, uključujući žene, djecu, škole, bolnice...

- Ruske oružane snage uzrokuju smrt, gubitak života, očaj, ogromnu štetu - rekao je Borelj.

Dodao je da je, nakon ruskog napada na Ukrajinu, u nekim zemljama povećana svijest o ubrzanju procesa pristupanja, koji je posljednjih godina usporen. Borelj će se u toku dana sastati s drugim albanskim zvaničnicima i predstavnicima civilnog društva.

Visoki predstavnik EU je jučer boravio u Sjevernoj Makedoniji, a u okviru turneje zapadnim Balkanu u srijedu će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.