NASTAVAK ISTRAGE

DORH o bespilotnoj letjelici: Balističkim vještačenjem utvrđeno je da se radi o aviobombi s upaljačem

Dodali su kako rezultati dosadašnjeg toka istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka

Tokom izvlačenja bespilotne letjelice. Slavko Midzor/PIXSELL

N. Aj.

23.3.2022

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu oglasilo se danas o rezultatima vještačenja bespilotne letjelice koja je pala na zagrebačkom Jarunu prije skoro dvije sedmice.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je radi analize tragova izuzetih na mjestu događaja, dosad, izdalo naloge za provođenje više vrsta vještačenja (kemijsko-fizikalnih, mehanoskopskog, balističkog, toksikološkog) te je zatraženo stručno mišljenje zrakoplovno-tehničke struke - naveli su.

Za sada su, kako su naveli, dobili samo dio rezultata hemijsko-fizikalnog vještačenja.

- Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o aviobombi sa pripadajućim upaljačem - poručili su iz DORH-a.

Dodali su kako rezultati dosadašnjeg toka istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka.

- S obzirom na navedeno, ovo državno odvjetništvo u koordinaciji s nadležnim tijelima uključenima u kriminalističko istraživanje (predstavnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, Ravnateljstva policije – Uprave kriminalističke policije, Vojne policije i obavještajnih agencija) nastavlja s radom na predmetu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica okolnosti pada bespilotne letjelice - naveli su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.