SRBIJA

Unakazila lica 11 žena: Nadriljekarka Olgica danas pred sudom

Optužnim prijedlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanović osudi na tri godine zatvora

Olgica Markanović. Agencije

A. Č. / Nova.rs

7.4.2022

Olgica Markanović, kojoj se sudi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu za nadriljekarstvo, došla je u Sud u pratnji advokatice Irine Borović.

Podsjetimo, Markanović je uhapšena početkom februara prošle godine zbog sumnje da je neovlašteno pružala medicinske usluge iz oblasti estetike i izazvala zdravstvene probleme kod 11 oštećenih koje su se tada javile policiji.

Markanovićeva i Tasićeva optužene su kao suizvršioci u krivičnom djelu teško djelo protiv zdravlja ljudi. Optužnim prijedlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanović osudi na tri godine zatvora, a Tasić na godinu dana zatvora.

Olgica prilikom dolaska u Sud. Nova.rs

One se terete da su krivično djelo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom medicinsko-estetskom centru "Tayas" u Beogradu, tako što su neovlaštenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen" prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim dijelovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena. 

Istovremeno su primjenjivale nedozvoljene injekcije lokalne anestezije "lidokain - hlorida" koje su predstavljale rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usljed nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primjene uređaja "plazma-pen".

Kozmetičke usluge

Markanovićeva je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadriljekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijentima pružala je, kako je navela, uređajem "plazma pen" koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Tvrdila da posjeduje certifikat

Tvrdila je i da posjeduje certifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usljed nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatan oporavak, kao što su korištenje solarija ili izlaganje suncu prije oporavka kože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.