MINISTARSTVO FINANSIJA

Srbija: Za potpisnice "Otvorenog balkana" poseban tretman na granicama

Posebna traka namijenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije sa statusom "ovlaštenog privrednog subjekta"

Mali: Kamioni ne treba satima da čekaju na granici. Avaz

E. Ć. / Antena M

7.4.2022

Ministarstvo finansija Srbije saopćilo je da je na ulaznoj strani graničnog prijelaza Preševo-Tabanovce postavljena tabla "Open Balkan", kojom je obilježena traka namijenjena prevoznicima kompanija iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije sa statusom "ovlaštenog privrednog subjekta".

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je cilj inicijative "Otvoreni Balkan" da se značajno ubrza protok robe i usluga, stvori jedinstveno tržište radne snage i bolji uslovi poslovanja za kompanije, dodaje se u saopćenju.

- Kamioni ne treba satima da čekaju na granicama, već da se sve potrebne procedure sprovode brzo i efikasno. Na ovaj način slušamo glas privrede i utičemo na dalje poboljšanje privrednog ambijenta u Srbiji - istakao je Mali.

On je podsjetio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" od ogromnog značaja za jačanje regionalne saradnje i osnaživanje ekonomija ovih zemalja, a podsjetio je i da su u okviru navedene inicijative potpisani sporazumi koji, osim što olakšavaju trgovinu, treba da doprinesu i saradnji u oblasti hrane, fitosanitarne i veterinarske inspekcije.

Mali je naveo da je potpisan sporazum koji će omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, prenosi Antena M.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.