IZBORI

U Parlamentu Slovenije mandate dobilo 28 dosadašnjih poslanika i pet ministara

Poslanička funkcija ne zavisi samo od toga koliko je glasova kandidat dobio, već od udjela glasova koje je dobio u izbornoj jedinici

Parlament Slovenije. DRŽAVNI ZBOR SLOVENIJA

A. O. / Anadolija

26.4.2022

Među 88 novoizabranih poslanika novog saziva Državnog zbora (Parlamenta) Slovenije trenutno je 28 dosadašnjih poslanika, dva gradonačelnika - gradonačelnik Lendave Janez Magjar (Magyar) i gradonačelnik Tržiča Borut Sajovic, koji će morati da odluče koju funkciju će obavljati - i pet aktuelnih ministara u Vladi Slovenije, javlja Anadolija.

Najviše glasova dobio je bivši gradonačelnik Nove Gorice Matej Arčon (Pokret Sloboda) (15.203), dok je najmanje glasova dobila aktuelna zastupnica SD-a Bojana Muršič (626).


Izborna jedinica

Međutim, izborna aritmetika proporcionalnog izbornog sistema ostavila je neke s najviše glasova bez poslaničkog mjesta. Poslanička funkcija ne zavisi samo od toga koliko je glasova kandidat dobio, već od udjela glasova koje je dobio u izbornoj jedinici i koliki su udio dobili kandidati iste stranke u izbornoj jedinici.

Na kraju se u Državni zbor uključuju kandidati koji su dobili najveći udio glasova u izbornoj jedinici među kandidatima iste stranke.


Najviše mandata

Inače, pet partija je nakon parlamentarnih izbora koji su se u Sloveniji održali u nedjelju, 24. aprila dobilo mandate u parlament, što je najmanje do sada, ali je Slobodarski pokret (Gibanje Svoboda) postala stranka koja je dobila najviše glasova, više od 400.000.

Također će imati najviše mandata među svim strankama do sada - 41.

Osim njih SDS će imati 27, NSi 8, SD 7, a Ljevica 5 mandata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.