KRALJEVSKA PORODICA

Oglasio se Aleksandar Karađorđević: Povlačenje mog sina Petra nije sprovedeno u skladu sa tradicijom i normama

Ovo pitanje je prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se, zbog ranije preuzetih obaveza, nalazim u inostranstvu, kazao je on

Kraljevski dvor. AGENCIJE

A. O. / Telegraf.rs

30.4.2022

Povodom saopćenja princa Petra Karađorđevića, o tome da je potpisao odluku o, kako je naveo, abdikaciji kojom se odriče svih prava prerogativa koja mu pripadaju po osnovu prvorodstva i da ih prenosi na sljedećeg po starini rođenja, njegovom bratu kraljeviću Filipu, danas se oglasio i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.


Teška odluka

Povodom najskorijih dešavanja u vezi nasljedne linije Кraljevske porodice Srbije i povlačenja NJ.К.V. Princa Petra sa pozicije Princa Nasljednika, NJ.К.V. Prestolonasljednik Aleksandar, kao starješina Кraljevske porodice, izdaje sljedeće saopćenje.

- Povodom povlačenja mog najstarijeg sina Princa Petra iz linije nasljeđivanja Кraljevske porodice, želim mu sve najbolje u budućnosti, dobro zdravlje i svu sreću. Cijenim njegovu iskrenost u vezi teške odluke koju je donio.


Važan psotupak

Ovo pitanje je prebrzo pokrenuto, u trenutku kada se, zbog ranije preuzetih obaveza, nalazim u inostranstvu. Nažalost, ovako ključan i važan postupak nije sproveden kako treba, u skladu sa tradicijom i normama Кraljevske porodice, kao i Porodičnim pravilnikom, napisanim u vrijeme Кraljevine, a koga svi članovi Кraljevske porodice treba da se pridržavaju. Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u Кraljevskom Dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starješine porodice, uz blagoslov naše Svete Crkve i uz učešće Кrunskog savjeta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine.

Кraljevska porodica Srbije će nastaviti da služi našem narodu predano, iskreno i vjerno, što je naša obaveza i dužnost - izjavio je NJ.К.V. Prestolonasljednik Aleksandar, saopćeno je, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.