HRVATSKI MINISTAR

Božinović o Orbanovoj izjavi: Nikakve pretenzije ne mogu proći, naš teritorij je neupitan

Hrvatska vlada vodi principijelnu i jasnu politiku, rekao je Božinović

Davor Božinović i Viktor Orban. AGENCIJE

A. O. / N1

10.5.2022

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović nakon održanog koalicijskog sastanka u Banskim dvorima oglasio se povodom izjave mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Razmotrili smo prije svega temu nedavne posjete predsjednika Vlade Ukrajini. Radi se o jednoj snažnoj poruci Hrvatske Ukrajini. Hrvatske koja je prije 30-ak godina proživljavala nešto slično. I zbog toga je od prvog dana hrvatska vlada vrlo jasno komunicirala politiku o ruskoj invaziji protiv Ukrajine, rekao je Božinović, a prenosi N1.


Šesti paket sankcija

- Ni danas agresija i kršenje međunarodnog poretka ne može završiti s uspjehom. Može se završiti nažalost s velikim žrtvama. Od vrijednosti se odustati ne može - dodao je.

Kaže da je jedno od osnovnih načela teritorijalni integritet i suverenitet svake države te da se to odnosi i na Hrvatsku i na Ukrajinu. Spomenuo je i da je Plenković izvijestio o šestom paketu sankciju EU-a prema Rusiji.

- One predviđaju zabranu uvoza sirove nafte iz Rusije u roku 6 mjeseci. Također, u tom kontekstu je danas razgovarao i s predsjednicom Evropske komisije koja ga je izvijestila o tome da je upravo danas EK potvrdila pozitivnu preliminarnu ocjenu da joj se isplati 700 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. To je potvrda brzog napretka - govori Božinović.

Potpredsjednik Vlade govorio je i o skandaloznoj izjavi mađarskog premijera Viktora Orbana o Hrvatskoj u kojoj je rekao da njegova zemlja ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da "joj nisu oduzeli more", očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske.

- Hrvatska vlada vodi principijelnu i jasnu politiku. MVEP je pozvao ambasadora Mađarske i uručilo mu notu. Naš ambasador u Budimpešti je zatražio prijem gdje će zatražiti objašnjenje te izjave. Nikakve pretenzije ne mogu danas proći, bez obzira na neke verbalne poruke. Hrvatski teritorij je neupitan i u tom smislu nema nikakve dvojbe - rekao je.


Teže razumijevanje

Upitan je li Vlada bile previše popustljiva prema Mađarskoj.

- Dobrosusjedstvo je temelj odnosa. Mi ne možemo reći da Mađarska nije, pogotovo u procesu pristupanja hrvatske euroatlantskim integracijama bila zagovornik hrvatskog puta. Ja se sjećam kao ambasador pri NATO-u, da je mađarski ambasador bio osoba s kojom si mogao najviše odraditi. Ovo su neka pitanja koja nemaju veze s evropskim vrijednostima. Reagiramo i reagirat ćemo - rekao je ministar.

Upitan o slučaju Čavajda kazao je da to nije političko, nego zdravstveno pitanje.

- Malo mi je teže razumjeti ljude koji ulaze u detalje slučaja, a nisu zdravstvene struke - rekao je Božinović.

Dodao je da je oko ovog slučaja je zasjedalo jedno vijeće, te da je ministar Beroš također angažirao jedno ad hoc vijeće sastavljeno od ljekara. 

- Čuo sam da je odobrenje dala slovenska struka, a struka su i naši ljekari koji i sada zasjedaju oko ovog pitanja prepustio bih njima - rekao je. 

Dodao je da će Vlada promišljati kao što i promišlja o svakom pa i ovom osjetljivom pitanju i u budućnosti.

- Ovo nije tema kojoj možemo lakonski pristupiti - zaključio je Božinović i podsjetio da je prošlo 27 godina otkad je to pitanje adresirano na Ustavnom sudu: "Bilo je raznih Vlada, različitih i to je pitanje za sve i mislim da su svi bili itekako svjesni o kako osjetljivom pitanju se radi".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.