POSTIGNUT DOGOVOR

Nova slovenska Vlada imat će 19 ministarstava s resorom i jedno bez resora

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije bit će Tanja Fajon, a kandidat za ministra odbrane trebao bi biti Marjan Šarec

Luka Mesec, Robert Golob i Tanja Fajon. 24.ur

E. Ć.

12.5.2022

Nova slovenska Vlada imat će 19 ministarstava s resorom i jedno bez ministarstva, ministarstvo za strance i Slovence širom svijeta, rekao je mandatar i budući premijer te zemlje i predsjednik Slobodarskog pokreta Robert Golob.

Koordinator Ljevice Luka Mesec kandidat je za ministra solidarne budućnosti, Bojan Kumer za Ministarstvo klime i energetike, a Igor Papič kandidat za ministra visokog obrazovanja, znanosti i inovacija. Kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova je predsjednica SD-a Tanja Fajon. Tatjana Bobnar je kandidatkinja za ministricu unutrašnjih poslova, dok je za odbranu predsjednik LMŠ-a Marjan Šarec. Očekuje se da će Klemen Boštjančič preuzeti Ministarstvo financija, navodi "24.ur".

Golob je u izjavi za medije rekao kako su vrlo zadovoljni sklapanjem koalicijskih sporazuma. 

- Završilo je nešto više od tjedan dana koordinacije koalicijskog sporazuma. Programski dio je u potpunosti usklađen i spreman za koordinaciju na programskim odborima - rekao je Golob i dodao da je pripremljena i podjela ministarstava između budućih koalicijskih stranaka - odnosno Pokreta Sloboda, SD-a i Ljevice.

Prema Golobu, buduća Vlada imat će tri potpredsjednika - uz predsjednicu SD-a Tanju Fajon i koordinatora Ljevice Luku Mesca, treći potpredsjednik iz Slobodarskog pokreta bit će Danijel Bešič Loredan. Kandidat je i za ministra zdravstva.

Vlada će povećati broj resora, pa će imati 19 ministarstava s resorom i jedno bez resora; to će biti Ministarstvo za strance i Slovence diljem svijeta, čiji je kandidat za vodstvo Matej Arčon. Nova ministarstva bit će za solidarnu budućnost na čelu s Mjesecom, za klimu i energetiku, koju očekuje da preuzme Bojan Kumer, te za visoko obrazovanje, znanost i inovacije, bivši rektor Sveučilišta u Ljubljani Igor Papić. 

- Svrha novih i ojačanih ministarstava je brze promjene u onim područjima gdje ih do sada nije bilo - kaže Golob. Ministrica vanjskih i evropskih poslova Slovenije bit će Tanja Fajon. Kandidat za ministra odbrane trebao bi biti Marjan Šarec, a ministrica za infrastrukturu nekadašnja premijerka Alenka Bratušek, javlja 24.ur.



Kandidati. 24.ur

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.