NAKON SJEDNICE

Srbijanski ministar: Četiri države spremne da povuku priznanje Kosova

Ovim gestom želimo da damo šansu državama Vijeća Evrope da u junu ne pokrenu prijem Kosova u Vijeće Evrope, rekao je Selaković

Sa održane sjednice. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

13.5.2022

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković najavio je danas poslije sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost da će Ministarstvo i Vlada Srbije nastaviti sa radom na povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, nakon što je Priština predala prijavu za članstvo u Vijeću Evrope, javlja Anadolija. 


Prijem Kosova

On je novinarima poslije sjednice rekao da je danas predsjedniku Srbije predao četiri diplomatske note država koje su spremne da povuku priznanje Kosova i da će imena država biti objavljena ako bude potrebno.

- Ovim gestom želimo da damo šansu državama Vijeća Evrope da u junu ne pokrenu prijem Kosova u Vijeće Evrope. Pokazujemo i spremnost da do rešenja dolazimo kroz dijalog - rekao je Selaković.

Kako je dodao, imaju informaciju da "najmanje dvije velike države rade na pružanju logističke podrške Prištini za dobijanje novih priznanja i na onemogućavanju povlačenja priznanja".



Prijava za članstvo

On je dodao da je prijavom za članstvo u Vijeću Evrope Priština prekršila Vašingtonski sporazum i ukazao da je Vlada SAD-a, kroz saopćenje Stejt departmenta povodom prve godišnjice tog sporazuma, "jasno stavila do znanja da taj sporazum smatra važećim" i pozvala Beograd i Prištinu da se pridržavaju tog sporazuma.

Poslije njegove izjave, novinari nisu mogli da postavljaju pitanja.

Sjednicom Vijeća za nacionalnu bezbjednost predsjedavao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Sazvana je nakon što je Kosovo predalo zahtjev za učlanjenje u Vijeće Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.