SUŠTINSKA PROMJENA

Hrvatska postavlja 1.727 novih kamera na autocestama

Dionica će za promet biti zatvorena četiri dana, a u tom periodu instalirat će se nova digitalna oprema za videonadzor

Analogne kamere bit će zamijenjene digitalnim. HAK

A. Č. / Jutarnji list

24.5.2022

Dionica autoceste A1 od čvora Ploče do čvora Karamatići od ponoći zatvorena je za sav promet radi uvođenja novog prometno-informacijskog sustava na ovoj autocesti, čime je počeo proces digitalizacije mreže autocesta kojom upravljaju Hrvatske autoceste.

Dionica će za promet biti zatvorena četiri dana, a u tom periodu instalirat će se nova digitalna oprema za videonadzor i detekciju te novi sistem za koordinirano upravljanje prometom.

Do kraja godine nova digitalna oprema bit će ugrađena na cijeloj mreži njihovih autocesta. To znači da će 1.727 analognih kamera biti zamijenjeno digitalnima te će se uvesti potpuno nov prometno-informacijski sistem.

U sklopu njega u sjedištu HAC-a u Zagrebu formirat će se središnji Centar za upravljanje i nadzor prometom, u koji će u stvarnom vremenu stizati informacije o stanju u prometu na svim autocestama u Hrvatskoj, dakle na onima kojima upravlja HAC, ali i s Istarskog ipsilona te s autoceste Zagreb - Macelj. Ti podaci, također u stvarnom vremenu, prosljeđivat će se u središnji državni Centar za nadzor prometa u Karlovcu.

Kako bi realizirali ovaj iznimno zahtjevan i skup projekt, Hrvatska, Italija, Slovenija, Mađarska i Austrija zajednički su aplicirale za sredstva EU u programu Crocodile te je Hrvatska dobila 85 posto bespovratnih sredstava, odnosno oko 100 miliona kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.