ZBOG ODNOSA SA LUKAŠENKOM

Evropska unija uvela sankcije Bjelorusiji, na listi i srbijanski poduzetnik

Restriktivene mjere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu

Sankcije Bogoljubu Kariću. AGENCIJE

A. O.

3.6.2022

Evropska unija (EU) donijela je odluku o novim sankcijama Bjelorusiji uz obrazloženje da je izvršila pritisak na civilno društvo i opoziciju.

Restriktivene mjere obuhvataju 65 pojedinaca i 18 subjekata kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu i druge akcije koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine. 

Državljanin Srbije

Među pojedincima koji su kažnjeni nalazi se i jedan državljanin Srbije, a prema podacima iz Službenog lista EU navodi se da je u pitanju Bogoljub Karić. Srbijanski poduzetnik Bogoljub Karić je na spisku zbog odnosa s Aleksandrom Lukašenkom i njegovom porodicom.

Među pravnim licima koje će biti sankcionirane su kompanija Belaruskali, izvozna podružnica ove kompanije Belarus Potash Co., državna televizija i radio Belteleradio, kao i preduzeća za proizvodnju duhanskih proizvoda i vozila javnog prevoza.


Zamrzavanje imovine

Uz prethodne sankcije EU-a Bjelorusiji, broj ljudi protiv kojih su poduzete restriktivne mjere porastao je na 195, a broj organizacija na 35. Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

EU je poduzela razne sankcije protiv Bjelorusije uz obrazloženje da ne priznaje rezultat izbora održanih u avgustu 2020. i proglašenje Lukašenka pobjednikom, a navode također da su izbori bili lažni, a opozicija bila pod pritiskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.