OTKLONJENA SUMNJA

Iz Njemačke stigao rezultat obdukcije tijela muftije Zukorlića

Na ovaj način sva pitanja oko uzroka smrti pokojnog Muamera Zukorlića su završena

U nalazu je konstatovano da je Muamer Zukorlić preležao akutni infarkt srca. Arhiv

A. Č.

17.6.2022

Muftija Muamer Zukorlić je preminuo usljed srčanog zastoja, rezultat je obdukcije, koju je ispratio i nezavisni tim ljekara iz Njemačke. Ovim je stavljena tačka na sve spekulacije o uzroku iznenadne smrti - saopštili su advokati porodice.

U saopštenju potpisano od strane pravnih zastupnika maloljetne djece Elme i muftije Muamera Zukorlića, advokatica Mirjane Radovanović i Danke Zarić navode da je Zavod za sudsku medicinu iz Niša dao je nalaz i mišljenje da je smrt Muamera Zukorlića prirodnog porijekla i da je nastupila zbog naglog pogoršanja funkcije i sljedstvenog prestanka rada srca zbog ranije prisutnog teškog i progresivnog kardiovaskularnog oboljenja.


Preležao akutni infarkt srca

- U nalazu je konstatovano da je Muamer Zukorlić u vremenskom periodu između marta i novembra 2021. godine preležao akutni infarkt srca kao i da je kod istog konstatovana aortna stenoza, te da se bolest godinama unazad razvijala. Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad je uradio toksikološku analizu i utvrdio da ni u jednom od uzoraka nema koncetracije materija koja bi mogla biti uzrok akutnog trovanja sa smrtnim ishodom.

Na ovaj način sva pitanja oko uzroka smrti pokojnog Muamera Zukorlića su završena.


Profesionalno organizovali i sproveli eshumaciju

Vještaci iz Njemačke i Bosne i Hercegovine koji su kao stručni savjetnici angažovani od strane podnosioca krivične prijave za teško ubistvo Usame Zukorlića prisustvovali su obdukciji kao posmatrači. Oni nisu imali nijednu primjedbu na obavljeni postupak obdukcije. Tom prilikom nisu uzimali uzorke sa tijela i njihov zadatak nije bio da vrše toksikološku analizu tijela.

Posebno bi se zahvalili Višem javom tužilaštvu u Novom Pazaru i Višem sudu u Novom Pazaru kao i svim drugim državnim organima što su profesionalno organizovali i sproveli eshumaciju i obdukciju tijela pokojnog muftije Muamera Zukorlića uvažavajući sve prijedloge oštećenih - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.