KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Aleksandar Vučić: Što je više specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, sve je manje dobrih prijedloga

Poručio je danas da ne želi da vraća jezik sukoba između Srbije i RS-a, a povodom tvrdnji Dževada Galijaševića da je "izdao RS"

Vučić: Nakon konsultacije sa vladom ćemo odlučiti da li ćemo ići u Brisel. SCREENSHOT: PINK

S. S. / Tanjug

20.6.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za pet, šest ili sedam dana do detalja predstaviti šta se sve preduzima kako bi se na vrijeme pripremili za predstojeću zimu.

- Sa naftom je danas nešto povoljnija situacija, ali za nas nepovoljna situacija nastaje de fakto od 1. novembra, a sa gasom je sve nepovoljnija iz dana u dan, ali ne za nas, već za sve druge u Evropi. Ali, kada za sve druge u Evropi cijena gasa raste, onda raste i za nas za dodatnih milijardu kubika gasa koje moramo da kupimo mimo obezbijeđenih dvije do 2,2 milijarde gasa - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara, prenosi Tanjug.


Nakon konsultacije s vladom odluka o samitu u Briselu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra obaviti konsultacije sa premijerima Sjeverne Makedonije i Albanije, Dimitrom Kovačevskim i Edijem Ramom, kao i Vladom Srbije, o predstojećem samitu 23. juna u Briselu i da će nakon toga donijeti odluku da li će ići na samit u Briselu.

- Onda ćemo donijeti odluku da li ćemo ići u Brisel i koju ćemo poziciju da imamo - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li je dobio poziv za Samit za 23. jun u Briselu, da li će ići i kakva će biti pozicija Srbije.

"U četvrtak ćemo vidjeti kakva će biti arhitektura Evrope"

Aleksandar Vučić izjavio je, uoči sutrašnjeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou u Briselu, da se nada bar nekom dogovoru, ali da ga zanima i šta će biti u četvrtak, 23. juna na Samitu u Briselu, jer će na osnovu tog sastanka moći da se zaključi kakva će biti arhitektura Evrope.

Na pitanje novinara šta očekuje od sutrašnjeg dijaloga u Briselu, Vučić je odgovorio da očekuje da to bude u redu, osim ako, kaže, druga strana "ponovo nešto ne izmisli".

Predsjednik Srbije je izjavio danas da izborni proces još nije završen, u skladu sa pravilima koje je tražila opozicija, tvrdeći da će vlast navodno da pokrade izbore.

- Ovo je urađeno, iako sam govorio da je besmisleno i nemoguće da pokradete izbore, ako imate ljude na biračkim mjestima. Provjeravali su džakove u Beogradu i ni u jednom nisu našli nepravilnost - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje čija je odgovornost što još nisu završeni parlamentarni izbori.

O premijeru

Aleksandar Vučić izjavio je danas da u pojedinim medijima navode kako se već zna da će novi premijer biti Goran Vesić, a drugi da će biti Siniša Mali i zamolio medije da to zapamte i podsjete se šta su govorili kada bude saopćio ko će biti mandar nove vlade.

Vučić je, ipak, rekao može da se desi i da su pogodili.

- Što je veća "poplava" specijalnih izaslanika za Zapadni Balkan, plašim se da je sve manje validnih i dobrih prijedloga za nas - poručio je predsjednik Srbije.

- Valjda svi pokazuju preveliku brigu, a ponekad mi se čini - mnogo babica, kilava djeca. Vidjećemo - rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li ga zabrinjava "poplava" specijalnih predstavnika za Zapadni Balkan, a poslije spekulacija da bi i Francuska mogla da imenuje svog specijalnog izaslanika.

"Ne volim da otimam"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom poziva Zdravka Ponoša da se uvedu sankcije Rusiji i oduzimaju ruskim oligarsima jahte i imovina, da ne zna samo na kom to moru bi Srbija mogla nekom da oduzima jahte, kao i da ne podržava, kako je rekao, da se bilo kome nešto otima.

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara kako vidi tu izjavu Ponoša rekao da ne zna gdje bi to mogli nekome da oduzimamo jahte.

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je danas da ne želi da vraća jezik sukoba između Srbije i RS-a, a povodom tvrdnji Dževada Galijaševića da je "izdao RS".

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara o pisanju medija u BiH koji ga napadaju i tvrdnjama Dževada Galijaševića da je izdao RS, kao i mogu li se te izjave povezati sa nedavnim boravkom člana Predsedništva BIH Milorada Dodika u Rusiji.

Do kraja godine biće povećana zarada u zdravstvu

Vučić je poručio danas da je zdravstvo jedan od četiri stuba države, zbog čega je posebno važno da ima sve više mladih, koji žele da mijenjaju Srbiju i jačaju naš zdravsvteni sistem i najavio da će do kraja godine biti povećanja zarada u zdravstvu.

Uručujući i ugovore o zaposlenju za 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 250 medicinskih sestara i tehničara, Vučić je konstatovao da je lijepo kada se zahvale Srbiji, državi kada učini nešto za njih, što je posao i obaveza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.