INTERVJU ZA TELEVIZIJU 24

Pendarovski: Kosovo treba da uđe u Otvoreni Balkan, ali su najdalje od toga

To što ojačava moje uvjerenje da će se ići ka čistoj trgovinskoj i ekonomskoj inicijativi je to što se posljednji put, samo kao posmatrači, priključili crnogorski premijer Dritan Abazović i bosanski premijer Zoran Tegeltija, rekao je

Stevo Pendarovski: Nakon razgovora sa Osmani mislim da su najdalje od toga. AFP

S. S. / Beta

21.6.2022

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je da Kosovo svakako treba da uđe u "Otvoreni Balkan", ali da misli da je trenutno najdalje od te incijative od svih zemalja Zapadnog Balkana.

On je u intervjuu kablovskoj Televiziji 24, na pitanje da li misli da Kosovo treba da uđe u "Otvoreni Balkan", odgovorio: "Apsolutno, ali iz mojih posljednjih razgovora sa predsjednicom Kosova (Vjosom Osmani) i ranije sa njihovim premijerom (Albinom Kurtijem) mislim da su oni u ovom trenutku od cijelog Zapadnog Balkana najdalje od "Otvorenog Balkana".

Pendarovski je rekao da je ranije imao neke rezerve za "Otvoreni Balkan", koje je javno iznosio, ali da do sada ne vidi da ta incijativa dobija neke političke komponente ; i da se jača njegovo uvjerenje da će se ići samo ka čistoj trgovinskoj i ekonomskoj inicijativi.

Bili prisutni i Abazović i Tegeltija

- To što ojačava moje uvjerenje da će se ići ka čistoj trgovinskoj i ekonomskoj inicijativi je to što se posljednji put, samo kao posmatrači, priključili crnogorski premijer Dritan Abazović i bosanski premijer Zoran Tegeltija. To je dobro - izjavio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije kaže da premijer Dimitar Kovačevski ne bi trebalo da ide u Brisel na Samit EU, jer Bugarska stalno postavlja nove zahtjeve za ukidanje veta.

On je u, intervjuu na kablovskoj Televiziji 24 rekao, da Kovačevski ne treba da ide na Samit EU – Zapadni Balkan, koji se održava prije sastanka Evropskog vijeća; na kojem treba da odluči o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koje je krajem 2020. blokirala Sofija.

Prema riječima Pendarovskog, premijer Sjeverne Makedonije tu nema šta da traži i ne treba da ide samo za slikanje, posebno zato što je na jučerašnjem sastanku ambasadora zemalja članica EU (Koreper) bugarska strana iznijela nove zahtjeve za ukidanje veta Makedoniji.

"Savjet da ne ide"

- Savjetujem mu da ne ide. Moj savjet je da, ako stvari idu ovako i ako su Bugari samo jučer podnijeli pet novih zahtjeva Koreperu, van seta njihovih nebuloznih zahtjeva odranije, šta ćeš raditi ti u Briselu? Samo da se slikaš? - rekao je predsjednik Severne Makdonije.

On je dodao da mu se sviđa mi se koordinacija unutar "Otvorenog Balkana" oko odlaska u Brisel, jer je to regionalna organizacija sa ekonomskom komponentom, a ovo su političke konsultacije.

- Moramo da donesemo našu nacionalnu, autonomnu odluku. Ako ovako ide danas, sutra, prekosutra, šta onda naš premijer traži u Briselu? Zamislite Samit EU - Zapadni Balkan kada cijeli region, a mi prije svega, ne napredujemo. Samo da se slikamo? - rekao je Pendarovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.