NAKON SASTANKA

Abazović i patrijarh Porfirije: Tekst Temeljnog ugovora usaglašen, bit će potpisan u Crnoj Gori

Put gdje su svi nezadovoljni, gdje stalno postoje podjele, to nije put progresa nijednog društva i ova Vlada neće tome davati podršku, istakao je Abazović

Dritan Abazović i patrijarh Porfirije. Vlada Crne Gore

H. J. I.

30.6.2022

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović sastao se danas sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

Porfirije je nakon sastanka kazao da su razgovarali o Temeljnom ugovoru.

Tekst ugovora usaglašen

- Mi smo svjesni da su crkva i država odvojene i da naša crkva gdje god da ima svoju jurisdikciju, apsolutno poštuje svaku državu i zakone te države. Zaključili smo da, kao i u svim državama gdje naša crkva postoji i živi važno je da odnos između crkve i države bude regulisan i ugovorom. Kako je to slučaj sa svim ostalim vjerskim zajednicama. Ugovor o kome je riječ počeo je da se radi 2012. Hvala Bogu u posljednjih godinu ušli smo u završnu fazu i ovog trenutka i mogu da kažem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što naravno moraju da se ispoštuju i procedure i kada je riječ o Vladi Crne Gore i naše Crkve. To znači da tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja - kazao je Porfirije.

Kako je dodao to bi moglo da bude kruna normalizacije odnosa države Crne Gore i Crkve Srbije.

- Naša crkva nije tražila, očekivala, niti bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, isto tako ni bilo šta manje nego što joj pripada - kazao je on.

Ugovor će biti potpisan u Crnoj Gori

Kako je kazao premijer Dritan Abazović procedure na nivou radnih grupa su završene, ostale su procedure na nivou Vlade.

- Sve je to nešto što je sasvim okej, tu ne vidim nikakav problem, ako sve prođe u dobrom duhu koji se zaista osjeća, da će uskoro to pitanje biti stavljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema crkvi, ali i prema državi koja je, kao što znate sekularna. Ovo je naša obaveza. Potpisivanje će biti obavljeno u Crnoj Gori u terminu kad se dogovorimo - kazao je on.

Kako je dodao, Crna Gora mora ići drugačijim putem.

- Put gdje su svi nezadovoljni, gdje stalno postoje podjele, to nije put progresa nijednog društva i ova Vlada neće tome davati podršku. Želim da se ovo pitanje završi na najbolji način i dat ću doprinos tome - saopćio je Abazović.

Kako je naveo, posjeta Srbiji bila je veoma plodonosna.

- Regija je probala sve drugo osim pomirenja i saradnje. vrijeme je da krenemo drugačije i da damo šansu i pomirenju i saradnji i pitanja koja neopravdano imaju veliki značaj na krajnje demokratski pošten i pravedan način sklanjamo sa dnevnog reda - poručio je crnogorski premijer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.